Scheuren aan 200 kilometer per uur rond basiliek van Koekelberg gaat niet door

Scheuren aan 200 kilometer per uur rond basiliek van Koekelberg gaat niet door

Als Brussel meewerkt, behoort een wedstrijd Formule E op de Heizelvlakte wel tot de mogelijkheden. Foto: if

Brussel / Koekelberg -

De elektrische bolides van de Formule E zullen alvast niet rond het Elisabethpark razen. Dat besliste de Brusselse regering. Mogelijk komt er wel een wedstrijd Formule E op de Heizelvlakte. Tenminste, als de stad Brussel meewerkt.

De Brusselse regering heeft geen problemen met Formule E, integendeel. De regering is voorstander van een wedstrijd met elektrische racewagens in het Gewest. De grote vraag is echter waar het parcours moet komen. Een race rond het Elisabethpark is alvast uitgesloten. “We volgden het advies van Brussel Mobiliteit”, zegt Lore Vandoorne, woordvoerster van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). “De kosten voor de infrastructuur en veiligheid zouden te hoog oplopen. Om het parcours in te richten, moeten bijvoorbeeld enkele nooduitgangen van de Leopold II-tunnel worden afgesloten. Als je deze tunnel niet op een veilige manier kan openhouden voor het verkeer, moet je ze helemaal sluiten en alle verkeer bovengronds omleiden. Bovengronds is in dit geval natuurlijk ook moeilijk, want daar is dan net de wedstrijd Formule E aan de gang.”

Weg met de op voorhand al gecontesteerde manche in Koekelberg dus, maar waar dan wel? “Wij pleiten ervoor om die wedstrijd buiten het centrum te laten plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld op de Heizel”, zegt Lore Vandoorne.

Couleur Café

De Heizel was ook de eerste keuze van organisator Stephane Uhoda. Het Gewest en de stad Brussel sloten ook een akkoord, maar de stad trok op het laatste moment de beloofde achthonderdduizend euro subsidie in die was bedoeld voor het opnieuw asfalteren van het parcours. De kosten liepen dubbel zo hoog op dan aanvankelijk ingeschat, klonk het.

“Ook wij zijn voorstander van de wedstrijd Formule E", zegt Pierre-Benoit Sepulchre, woordvoerder van Alain Courtois (MR), Brussels schepen van Sport. “Dat was al het geval van in het begin, maar voor die race op de Heizel kan plaatsvinden, moeten we een antwoord hebben op heel wat vragen. De financiering van de asfaltering is daar een van, maar ook bijvoorbeeld de datum. De organisatie van de Formule E mikt op het eerste weekend van juli, maar op dat moment vindt Couleur Café plaats op de Heizel. Ofwel moet dus het festival veranderen van datum, ofwel de race”, zegt Sepulchre.

Werven van Neo

“Daarnaast zijn er ook nog de werven van Neo en het nieuwe nationaal stadion, die beiden volgend jaar al opgestart moeten worden. Deze werven staan echter het racen niet in de weg, want ze bevinden zich op een andere plek dan het voorziene parcours. Desalniettemin moeten we denken aan het imago van de stad. Een wedstrijd formule E kan een mooi visitekaartje zijn om de stad internationaal in de kijker te zetten”, zegt de woordvoerder. “Het is evident dat we dan liever geen werfkranen op de achtergrond zien. Tot slot is er nog de kwestie van de verhuur van de Heizelpaleizen. De organisator wou er parallel met de wedstrijd een symposium inrichten rond elektrische mobiliteit. Om de zalen te kunnen huren, moet er eerst een overeenkomst worden gesloten.”

Ontgoocheld

Volgens het Gewest en de stad Brussel is het nu aan de organisator om een voorstel te doen, maar die was onbereikbaar voor commentaar.

“We zijn ontgoocheld dat de wedstrijd in Koekelberg niet doorgaat, maar in het leven krijg je nu eenmaal niet altijd wat je wilt”, zegt organisator Stephane Uhoda. “Toch sluit dit de deur niet voor de stad Brussel. We organiseren onze wedstrijden het liefst in wereldsteden en zullen dan ook samen met de stad en het Gewest nagaan wat er mogelijk is. Het is wellicht te kort op voorhand om dit jaar nog een race in te richten, maar volgend jaar lukt het misschien wel.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees