AtletiekVlaamse indoorkampioenschappen in Gent

Koninginnenummer met Orphée en Manon Depuydt in hoofdrol

De Haan / Ieper / Kortrijk / Sijsele / Damme -

Orphée Depuydt hield vorig jaar bij de 60m van de Vlaamse indoorkampioenschappen Manon Depuydt van het podium. Zondag spurten zij voor de titel in het koninginnenummer. Manon voert de startlijst aan met 7”61, Orphée volgt op één honderdste.

De Sijseelse Sarah Rutjens, vorig jaar winnares in 7”52, past voor het indoorseizoen terwijl Ester Van Den Hende, toen tweede met 7"55, van het toneel verdween. Manon en Orphée Depuydt zijn geboren in Oostende, studeren en trainen in Gent en hebben een vriend die ook wat met atletiek heeft. Meer dan dat en hun naam hebben zij niet gemeen.

“Orphée is geen familie”, vertelt Manon. “Ik word 20 jaar op 2 april, zij is twee jaar ouder. Wij liepen dus nooit in dezelfde jeugdcategorie. Samen trainen deden wij evenmin. Ik stapte in 2015 over naar het Oost-Vlaamse Meetjesland, studeer kinesitherapie in Gent en kan er terecht bij clubtrainer Filip Gilson. Orphée bleef net als de West-Vlaamse hordeloopsters Chloë Beaucarne en Katrijn Boone ook na de Topsportschool leraar Patrick Himschoot opzoeken. Neen, er is niets mis tussen ons. Wij gunnen mekaar het beste.”

Orphée Depuydt tekent wel enig voorbehoud aan. “Wij hebben allebei pas examens achter de rug. Ik viel vorige week bovendien ziek en kon pas zondag weer trainen. Ik neem deel aan de 60m maar vrees een mindere conditie. Ik hoopte dit seizoen mijn record te breken, dat sinds vorig jaar op 7”53 staat. Een duik onder 7”60 kan nog, maar meer niet.”

Juniore Céline Roelens en scholiere Lynn Dekeyser waren vorig jaar eerste en tweede op de 1.500m. Dekeyser loopt opnieuw de 1.500m, Roelens verkiest de 800m. Haar wacht een duel met Sofie Lauwers, winnares van het zomerse BK op de 800m. Polsstokspringster Hanne De Baene, in 2016 afwezig na een val een week vooraf, komt ook in actie, maar deSijseelse staat door examens niet op haar sterkste benen.

Mannen: enkel Emile Verdonck

Emile Verdonck neemt als enige West-Vlaamse man een medaillepositie in. De Kortrijkse student voert met 2m12 het hoogspringen aan. “Zondag verwacht ik nog beter dan op het PK”, zegt Verdonck. “Ik bouwde anders dan naar het PK af voor de Vlaamse titelstrijd. Ik vertrouw mij dit seizoen 2m18 toe.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio