"Verbied cortisonegebruik"

Sven Nys: "Het was een fantastisch parcours, blijf er dan van af”

Sven Nys: "Het was een fantastisch parcours, blijf er dan van af”

Foto: Foto Kurt

Sven Nys was donderdagavond in de aanloop naar het WK veldrijden een van de gasten in de tv-talkshow Extra Time Cross op Canvas. De ploegmanager van Telenet-Fidea antwoordde er op het kritisch interview dat Tom Meeusen - één van zijn renners - in de aanloop naar het WK had gegeven. Nys trok ook nog eens aan de alarmbel over het cortisonegebruik in het veldrijden en gaf zijn mening over de aanpassing van het wk-parcours.

Begin deze week uitte Tom Meeusen openlijk zijn twijfels over zijn toekomst bij het team van Sven Nys. “Ik ben mijn carrière begonnen bij Telenet en droomde ervan mijn hele loopbaan voor Telenet te rijden. Maar als ik nog langer wil blijven crossen, moet ik aan mezelf beginnen denken”, aldus Meeusen. “In het begin was ik nog kopman en mee het gezicht van de ploeg. Toen hebben de mensen van de ploeg ervoor gekozen om andere renners naar voren te schuiven. Ikzelf ben niet 1, maar 2, 3, 4 of 5 banken naar achteren geschoven.”

Sven Nys was niet geschrokken van de woorden van Meeusen. “Er is absoluut geen ‘probleem Tom Meeusen’. Ik voelde wel dat hij niet goed in zijn vel zat. Hij is op het einde van 2017 einde contract en hij wil graag nu al zekerheid voor het jaar nadien. We gaan zeker met hem rond de tafel zitten. Voor ons is iedere renner even belangrijk. Ik schuif niemand naar voor. Dat is de pers die dat doet na een overwinning van de ene of andere coureur. Maar zelf doe ik dat niet. Tom heeft nog altijd een grote waarde in de ploeg. Wat wel zo is: na het vertrek van Bart Wellens heeft hij de ploeg lang alleen gedragen. Dat is niet meer het geval. Toon Aerts, Quinten Hermans en Lars van der Haar zijn er ook. Dus de aandacht wordt verdeeld. Ook de sponsors vragen niet meer alleen naar hem. Die klik moet hij nu in zijn hoofd maken.”

Sven Nys:
Tom Meeusen Foto: BELGA

Nys ziet Meeusen zondag een belangrijke rol spelen op het WK. “Hij heeft de afgelopen weken bewezen dat hij in heel goede doen is. En hij komt zondag een parcours tegen dat hem héél goed ligt. Hij heeft vertrouwen en kan een stukje sturen.”

“Het was een fantastisch parcours, blijf er dan van af”

Dat parcours werd donderdagnamiddag wel een beetje aangepast. De laatste technische schuine strook werd ietsje makkelijker gemaakt. Tot afgrijzen van Nys. “Als ik zie wat er gebeurd is zou ik mij daar als renner aan storen. Het is een fantastisch parcours: laat het toch zoals het is. Niemand is verplicht om op die schuine kant naar beneden te fietsen. Iedereen kan pinnen onder zijn schoenen schroeven en te voet naar beneden gaan. Laat het zoals het is. Ik vind het best wel jammer. Ze hebben het makkelijker gemaakt. Cross is puur natuur. Als ik deze week als favoriet naar een kampioenschap zou gaan en zou merken dat de techniek door een aanpassing minder zou doorwegen, dan zou ik mij daar aan storen. Dat is typisch aan een WK. Aan een gewoon parcours verandert er nooit iets. Tom Meeusen zou op die strook gekickt hebben. Mathieu van der Poel ook.”

Sven Nys:
Foto: BELGA

“Cortisone wordt al jaren misbruikt, dat moet stoppen”

In Extra Time Koers ging het ook even over de resultaten van een dopingcontrole die de voorbije dagen door Kevin Pauwels en Mathieu van der Poel gedeeld werden op Twitter (lees meer). Ook Nys gelooft niet dat de twee veldrijders de bedoeling hadden om Van Aert te destabiliseren. “De renners willen gewoon aan de alarmbel trekken over het cortisonegebruik in de sport. Er wordt al jaren gesproken over dat befaamde product. Er moet gestopt worden met het gebruik ervan. In sommige omstandigheden moet het gebruikt worden voor de gezondheid. Cortisone wordt echter in veel situaties misbruikt. Je rijdt er rapper van. Je hele systeem wordt er door overhoop gegooid. Het verkort ook een sportcarrière. Je verlegt er je grens mee. Je kan er mee door een muur gaan. En dat is nu net wat je nodig hebt om wereldkampioen te worden. Als plots kort bij een kampioenschap atleten de grens van de tien dagen zonder competitie overschrijden, is de roep bij de concurrentie tot transparantie het grootst. Ik klaag cortisonemisbruik al tien jaar aan. Maar de UCI kan er niet altijd veel aan veranderen.”

“Gebrek aan wedstrijdritme bij Van der Poel”

Sven Nys twijfelt of Mathieu van der Poel zondag wel de grote topfavoriet is. “Hij heeft de voorbije weken héél weinig gekoerst. Dat zorgt voor een gebrek aan wedstrijdritme. En dat brengt veel twijfel met zich mee. Dat kan je als favoriet echt wel missen in de aanloop naar een WK. In de jaren dat ik mijn beste WK’s reed wist ik al dagen op voorhand dat ik de supervorm te pakken had.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.