Meeusen: “Het is voor iedereen beter dat een Belg wint”

Meeusen: “Het is voor iedereen beter dat een Belg wint”

Foto: Photo News

Op de persconferentie van de Belgen eiste kopman Wout van Aert (uiteraard) alle aandacht op. Maar ook Tom Meeusen gaf een gretige indruk, al rekende ook hij vooral op een duel tussen Van Aert en Van der Poel. “De cross leeft ervan en ook ik kijk ernaar uit. Ik ben benieuwd wie van de twee zal winnen. Al blijf ik natuurlijk ook zelf altijd ergens hopen, maar je moet realistisch zijn.”

“Ik heb er veel zin in”, beaamde hij achteraf. “Het WK-gevoel is er en ik ga de komende dagen goed het weer in de gaten houden. Het parcours zal sowieso anders zijn dan we de laatste maanden gewoon zijn. Zelfs al is het modder, want dat hebben we dit seizoen nog niet veel gezien. Maar op dit parcours zal de techniek altijd een rol spelen en dat is leuk voor mij.”

“Ik verwacht me aan een duel Wout versus Mathieu”, is Meeusen duidelijk. “Mathieu ontbrak het afgelopen zondag aan competitieritme en hij had ook hard getraind. Wout zal dan weer zijn conditie niet kwijt zijn. Ze hebben het voorbije seizoen altijd gedomineerd, zondag zal dat niet anders zijn.”

Morgen verkent Meeusen pas het parcours met een doorgedreven training. Dat de schuine, technische kant werd aangepast is dubbel voor hem: “Ik ben een renner die weinig klaagt over parcoursen, ik koers op wat ik voor mij krijg. Voor mezelf is het natuurlijk hoe technischer, hoe beter maar ik snap het wel dat ze ingrepen voor de jeugd. Het imago van onze speelt ook mee, niemand heeft er baat bij als het ganse peloton tegen de vlakte gaat.”

De tactiek is duidelijk; Van Aert is de absolute kopman bij de Belgen. Daar kan Meeusen zich in vinden: “Ik hoorde Wout zonet zeggen dat hij ons niet echt nodig heeft en dat klopt natuurlijk wel, waardoor iedereen een vrije rol heeft. Maar dat neemt niet weg dat als de situatie zich voordoet dat we iets voor elkaar kunnen doen, dat ook zal gebeuren. Het is voor iedereen beter dat er een Belg wint.”

“Afspraken? Het enige dat al is besproken is dat de premie van wereldkampioen zal worden verdeeld, dan wil iedereen ook iets extra’s doen voor de kopman. Wout beslist de juiste verdeling maar iedereen zal wel zijn deeltje krijgen, groot of klein. Maar geld is hier natuurlijk niet het belangrijkste op een WK.”

“Geen problemen met Nys”

In Extra Time Cross benadrukte ploegmanager Sven Nys dat er is absoluut geen “probleem Tom Meeusen” is binnen de ploeg.

“Ik voelde wel dat hij niet goed in zijn vel zat”, aldus Nys. “Hij is op het einde van 2017 einde contract en hij wil graag nu al zekerheid voor het jaar nadien. We gaan zeker met hem rond de tafel zitten. Voor ons is iedere renner even belangrijk. Ik schuif niemand naar voor. Tom heeft nog altijd een grote waarde in de ploeg. Wat wel zo is: na het vertrek van Bart Wellens heeft hij de ploeg lang alleen gedragen. Dat is niet meer het geval. Toon Aerts, Quinten Hermans en Lars van der Haar zijn er ook. Dus de aandacht wordt verdeeld. Ook de sponsors vragen niet meer alleen naar hem. Die klik moet hij nu in zijn hoofd maken.”

“Voor alle duidelijkheid: ik sta volledig achter Nys, ik heb met hem geen persoonlijke problemen. Feit is wel dat nog steeds moet vechten voor een contract. Ik geloof hem wel maar heb graag een houvast en een contract voor de toekomst. En dat heb ik momenteel nog niet. Een goede prestatie op het WK kan de onderhandelingen vergemakkelijken. Het liefst zou ik natuurlijk in zelfde ploeg blijven, ik zit hier al sinds 2006 en dat vergeten sommigen soms.”

 
Corrigeer