DE OFFERTE. Wat kost keramische snelbouwsteen?

DE OFFERTE. Wat kost keramische snelbouwsteen?

Foto: rr

De keramische snelbouwsteen kom je nog altijd in het merendeel van de bouwprojecten tegen. Hans Cools van Wienerberger vertelt wat deze bouwblok je ongeveer kost.

“De steen op zich kost 10 à 20 euro per m². Tel hier de plaatsing bij en je komt uit op zo’n 35 à 45 euro per m². Exclusief btw is dat.

De grote kostenbepalers

Deze bouwblok is verkrijgbaar in breedtes van 9 (of 10), 14 of 19 cm. Hoe breder, hoe hoger de kost. Een hogere druksterkte van de steen – hoeveel bouwlagen, hoe grote overspanningen? - vertaalt zich eveneens in een hogere prijs. Ook de graad van (akoestische) isolatie van de blok weegt door op de totale bouwkost.

Bestel je enkel snelbouwstenen voor een kleine aanbouw, dan zal je dat in vierkantemeterprijs meer kosten dan dat je een volledig bouwproject moet voorzien van het nodige materiaal. Het transport komt nog eens bovenop de hierboven vermelde prijzen.

Metselen vs lijmen

Om traditionele snelbouwstenen volgens de regels van de kunst op te metselen, heb je een voeg van zo’n 12 mm nodig. Voor de egalere, grotere lijmstenen volstaat een lijmmortelvoeg van 1 mm. Qua aankoopkost neigen die laatste meer naar de bovenkant van de gegeven prijsvork, maar het hoger rendement compenseert dit.

Deze richtprijzen zijn zuiver indicatief. Surf naar Livios.be voor meer info over bouwmaterialen. Of stel je eigen vraag via www.livios.be/forum.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees