Kandidaat-rector UGent: “Onder mij geen examens achter een glazen wand”

Kandidaat-rector UGent: “Onder mij geen examens achter een glazen wand”

Rik Van de Walle wil als kandidaat-rector meer vertrouwen en maatschappelijke betrokkenheid. Foto: fvv

Gent -

Worden de rectorverkiezingen aan de UGent een tweestrijd? Terwijl huidig rector Anne De Paepe nog twijfelt of ze voor een tweede termijn gaat, heeft professor Rik Van de Walle (46) met volle overtuiging zijn kandidatuur ingediend. In onze krant vertelt hij waarom: “Het moet gedaan zijn met het hokjesdenken.”

De jongste tijd is professor Rik Van de Walle een beetje overal. Hij is decaan van de Ingenieurswetenschappen en Architectuur, geeft les én is curator van de viering 200 jaar UGent. Dat gebruikt hij nu als springplank om rector te worden. Vrijdag kondigde hij aan dat hij zich in april verkiesbaar stelt, samen met taalkundige Mieke Van Herreweghe (52), die vicerector wil worden.

Van de Walle is een gepassioneerd dwarsfluitspeler en staat bekend als een sportieveling. Zelfs gisteren, na de bekendmaking van zijn kandidatuur, liep hij nog snel dertien kilometer in één uur.

Zijn kansen lijken groot. Hij is een populaire figuur, zowel bij de professoren als bij de studenten. Dat laatste speelt in zijn voordeel: bij de volgende rectorverkiezingen brengen voor het eerst álle studenten een stem uit. Als Van de Walle wint, wordt hij na Paul Van Cauwenberge en Anne De Paepe de eerste rector die niet uit de Geneeskunde komt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio