Mini-Sagan geeft Belgische junioren dreun op WK

Onze jongen landgenoten hebben fietsles gekregen van de Britten op het WK veldrijden in Bieles. De Britse topfavoriet Tom Pidcock won met enorme voorsprong voor twee ploegmaats. Jelle Camps werd beste Belg op de zesde plaats. De Belgische kopman Toon Vandebosch was ziek en werd pas 8ste.

De Belgen kwamen niet in het stuk voor op het WK junioren. Ze kregen nooit zicht op het podium en eindigden 6de (Jelle Camps), 7de (Timo Kielich), 8ste (Toon Vandebosch).

De Britse ploeg maakte indruk. Er was niet alleen de nieuwe superman Tom Pidcock die met bijna een minuut voorsprong won, ook zilver en brons waren voor Team GB.

Mini-Sagan geeft Belgische junioren dreun op WK
Foto: BELGA

Onthoud de naam Tom Pidcock, want hij is een van de grootste talenten in het volledige wielrennen. Hij won niet alleen acht van de negen crossen (inclusief dit WK) waaraan hij deze winter deelnam. Op de weg won hij ook La Philippe Gilbert Juniors, zeg maar de Luik-Bastenaken-Luik voor junioren. Door zijn veelzijdigheid en flamboyantie, wordt hij al de nieuwe Sagan genoemd.

Het parcours waar al zo veel over gezegd werd maakte zijn reputatie waar. Modder op een bevroren ondergrond maakte de omloop spekglad, met een opeenvolging van valpartijen tot gevolg.

Pidcock niet verrast door Brits overwicht

Een, twee en drie voor Groot-Brittannië op het WK bij de junioren. Maar voor winnaar Pidcock was dat geen grote verrassing. “Toen ze mij onlangs op het Brits kampioenschap vroegen wie mijn grote rivalen op het WK zouden worden, wees ik al naar deze twee jongens”, zei hij, geflankeerd door zijn twee landgenoten, op de persconferentie na het kampioenschap. “Dit is fantastisch voor het Britse veldrijden.” De geëmotioneerde winnaar gaf toe dat hij als topfavoriet de druk gevoeld had. “Maar ik was vooral blij dat ik in de eerste ronde die grote valpartij kon vermijden. Ik hoorde hoe ze achter mij  volop tegen de vlakte gingen.” Over zijn toekomst liet supertalent Pidcock niet in zijn kaarten kijken. Ja, hij heeft gesproken met Sven Nys en enkele andere ploegen. “Maar het enige wat zeker is dat ik weg en cross voorlopig wil blijven combineren. De rest zien we later wel.”

Yentl Bekaert: "Droom op goed WK snel voorbij"

Yentl Bekaert zag zijn droom op een goed WK al meteen na de start uit elkaar spatten. "Ik was niet echt goed weg en daardoor kwam ik middenin het pak te zetten waar zich meteen na de start een massale valpartij voordeed. Ik schoof eveneens onderuit en bovendien kwam mijn fiets vast te zitten. Daardoor verloor ik kostbare tijd. Eenmaal terug weg, kon ik nog wel een inhaalbeweging maken maar toen ik ook nog eens vooraan lek reed, was de hoop op een goed resultaat helemaal verdwenen" aldus de junior uit Passendale die finaal als vierde Belg beslag legde op de veertiende plaats.

Uitslag:

1. Pidcock
2. Tulett
3. Turner
4. Rouiller
5. Benoit
6. Camps
7. Kielich
8. Vandebosch

Mini-Sagan geeft Belgische junioren dreun op WK
Foto: BELGA
Mini-Sagan geeft Belgische junioren dreun op WK
Foto: BELGA
Mini-Sagan geeft Belgische junioren dreun op WK
Foto: BELGA
Corrigeer