Wat gebeurde er met de zwarte Duitsers onder het nazibewind?

Wat gebeurde er met de zwarte Duitsers onder het nazibewind?

Foto: IMAGEGLOBE

Dat de nazi’s het in de eerste helft van de vorige eeuw op de joden gemunt hadden is algemeen geweten. Ook zwarte Duitsers werden echter het slachtoffer van Hitlers nazibewind.

Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam leefden er naar schatting enkele duizenden zwarte mensen in Duitsland. Tot een officiële telling kwam het niet, dus een exact aantal heeft men er nooit kunnen opplakken. Het ging voornamelijk om mannen uit de Afrikaanse kolonies van Duitsland. Duitsland verloor deze kolonies na het vredesverdrag op het einde van de eerste wereldoorlog.

Rassenwetten

Toen de rassenwetten van Neurenberg in 1935 in voege traden mochten joden geen seksuele relaties meer hebben met “mensen van het Duitse ras”. Joden verloren hiernaast ook hun Duits staatsburgerschap. Ook zwarten werden onderworpen aan dezelfde rassenwetten. Net als joden en zigeuners zag men hen als mensen “van vreemd bloed”. Sowieso hadden slechts weinig Duitse inwoners van Afrikaanse afkomst de Duitse nationaliteit, zelfs als ze in Duitsland geboren waren. Als gevolg van de rassenwetten kregen ze echter allemaal een paspoort dat hen bestempelde als een “natieloze neger”.

Onvrijwillige sterilisatie

Uit vrees voor ‘raciale vervuiling’ werden gemengde koppels gedwongen om uiteen te gaan. Als een vrouw zwanger was of een kind had, moest de zwarte partner zich gedwongen laten steriliseren. Tijdens een geheime missie in 1937 werden ook kinderen uit gemengde relaties gesteriliseerd. Hierdoor probeerden sommige zwarte Duitsers het land te ontvluchten of doken ze onder.

Verbannen uit openbare scholen

In 1941 mochten zwarte kinderen officieel niet meer naar openbare scholen gaan. Voordien werden velen onder hen al gedwongen om de scholen te verlaten. Ze waren ook het mikpunt van racisme in de klas. Bovendien werden zwarte studenten niet toegelaten aan universiteiten of andere opleidingen. Ook werden ze gediscrimineerd door de politie. Het feit dat iemand een zwarte huidskleur had was een ‘geldige’ reden om die persoon niet vrij te laten.

Dwangarbeid

De arbeidsperspectieven van zwarte mensen in Duitsland waren al erbarmelijk voor 1933, maar in de jaren die daarop volgden verslechterde de situatie alleen maar. Aangezien ze niet officieel aan werk geraakten, moesten velen als dwangarbeiders aan de slag tijdens Wereldoorlog II. Zwarten figureerden ook in films en theaterstukken om propaganda te maken voor de verloren Duitse kolonies in Afrika.

Concentratiekampen

SS-leider Heinrich Himmler onderwierp alle zwarten in Duitsland aan een onderzoek in 1942. Men vermoedt dat hij van plan was om hen te laten interneren. Er kwam echter nooit een massale internering van zwarte Duitsers.

Wel is er weet van 20 zwarte Duitsers die in concentratiekampen en gevangenissen hebben gezeten. Minstens één van hen was een euthanasieslachtoffer. De 15-jarige Gert Schramm werd in 1944 expliciet naar concentratiekamp Buchenwald gestuurd omdat hij een “Mischling” (mulat) was.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees