Secretaresse van Goebbels op 106-jarige leeftijd overleden

Brussel -

Brunhilde Pomsel, de gewezen secretaresse van naziminister Joseph Goebbels, is op 106-jarige leeftijd overleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze op het Duitse ministerie van Propaganda. In augustus vorig jaar gaf ze daar haar eerste en laatste interview over.

“In de korte periode die mij nog rest - en ik hoop dat het eerder maanden dan jaren zullen zijn - houd ik me vast aan de hoop dat de wereld nooit opnieuw zal omkeren zoals toen. Er zijn onlangs nochtans enkele gruwelijke ontwikkelingen geweest. Ik ben opgelucht dat ik nooit kinderen gekregen heb waarover ik me zorgen moet maken”, zei Brunhilde Pomsel in dat interview.

Secretaresse van Goebbels op 106-jarige leeftijd overleden
Adolf Hitler (links) en Joseph Goebbels. Foto: © World History Archive

Niet op de hoogte

De gewezen secretaresse van de propagandaminister van Adolf Hitler heeft altijd gezegd dat zij niet op de hoogte was van de moord op zes miljoen joden tijdens de Holocaust. Schuldig voelde ze zich ook niet.

“Tegenwoordig zijn er veel mensen die zeggen dat ze in opstand zouden gekomen zijn tegen de nazi’s. Ik geloof graag dat ze dat oprecht menen, maar geloof mij: de meesten zouden het niet gedaan hebben”, klonk het.

- LEES HET VOLLEDIGE INTERVIEW HIER-

Na de opkomst van de nazipartij was het hele land in een soort roes. Dat was bij Brunhilde Pomsel niet anders. Op 31-jarige leeftijd had ze een goedbetaalde job als secretaresse bij de staatsomroep. In 1942 beval iemand haar aan voor een transfer naar het ministerie van Propaganda.

Pomsel werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog opgepakt door de Sovjettroepen. Daarna zat ze vijf jaar in detentiekampen. In 1950 ging ze werken voor de Duitse omroep, waar ze 20 jaar in dienst bleef. Ze overleed in München enkele weken na haar 106e verjaardag.

Secretaresse van Goebbels op 106-jarige leeftijd overleden
Foto: © David Cole
Corrigeer

MEER NIEUWS