Franse jihadprediker gaat twee jaar de cel in nadat Belgische Nora hem op Facebook betrapt en aangeeft

Franse jihadprediker gaat twee jaar de cel in nadat Belgische Nora hem op Facebook betrapt en aangeeft

Themabeeld. Foto: Getty Images

De Franse autoriteiten hebben een gevaarlijke jihadprediker kunnen arresteren, nadat een Belgische vrouw hem op Facebook betrapte. De 27-jarige man uit Nice is vorige week woensdag opgepakt en inmiddels veroordeeld tot twee jaar cel, zo meldt de Franse krant ‘Nice Matin’.

De jonge moslima Nora maakte volgens ‘Midi Libre’ einde 2015 via Facebook kennis met Slimane O. De Brusselse dame had zijn profiel opgemerkt en vond hem wel een “mooie jongen”. Ze legde contact en startte een conversatie. Echter, al snel bleek Slimane O. niet de droomprins te zijn die Nora in gedachten had. Hij maakte haar bijna meteen duidelijk dat hij soenniet was en voorstander van de ‘islamitische’ wetgeving sharia. In één adem keurde hij de aanslagen in Parijs goed.

Compleet verbijsterd door het radicale discours, alarmeerde Nora de Belgische politiediensten. Aan agenten verklaarde ze dat Slimane O. “vol haat” zat. Het verhaal van Nora werd meteen ernstig genomen en de Belgische politie verwittigde de Franse collega’s. Na grondig onderzoek, viel de Franse gerechtelijke politie uiteindelijk vorige week woensdag het appartement van Slimane O. aan de boulevard Pasteur in Nice binnen. Hij werd in de boeien geslagen en afgevoerd. Na twee dagen achter de tralies moest hij al voor de rechter verschijnen.

Franse jihadprediker gaat twee jaar de cel in nadat Belgische Nora hem op Facebook betrapt en aangeeft
Slimane O. verklaarde voor de rechtbank dat hij sinds de aanslag in Nice (foto), in juli vorig jaar, veranderd was van overtuiging, maar de rechter hechtte daar weinig geloof aan. Foto: rr

Met kortgeschoren haren, getrimde baard en in T-shirt verklaarde de jongeman dat hij sinds de aanslag in Nice intussen van overtuiging was veranderd. “Ik ben voorstander van de sharia en de hereniging van moslims, maar de dood van vrouwen en kinderen op de Promenade des Anglais heeft me gedegouteerd.” De voorzitter van de rechtbank reageerde daarop verbaasd: “Waarom zou het een verschil maken als alleen mannen slachtoffers waren?”

Aanzetten tot terrorisme

Uit een analyse van de computers en de mobiele telefoon van de beklaagde bleek dat Slimane O. erg actief was op sociale media. Hij bekeek regelmatig propaganda van terreurgroep ISIS - ook de gruwelijke beelden van onthoofdingen. De gerechtelijke politie van Nice had Slimane O. ook over de aanslag op de redactie van ‘Charlie Hebdo’ in Parijs ondervraagd. Zijn antwoorden lieten vermoeden dat hij helemaal niet van overtuiging was veranderd.

Procureur Laetitia Manouvrier verklaarde voor de rechtbank dat de beklaagde “een verontrustend geradicaliseerd individu” is, die “op zijn Facebook-profiel aanslagen maar blijft goedpraten”. Volgens de procureur een sprekend geval van “aanzetten tot terrorisme”. De rechter volgde die redenering en legde Slimane O. een celstraf van twee jaar op. Later kan het gerecht nog beslissen om zijn opsluiting te verlengen.

Corrigeer

NIEUWS