Na schandaal rond sjoemelsoftware

VW-toeleverancier Bosch betaalt 300 miljoen euro schadevergoeding in VS

VW-toeleverancier Bosch betaalt 300 miljoen euro schadevergoeding in VS

Foto: *

VW-toeleverancier Bosch heeft na het milieuschandaal rond Volkswagen een burgerrechtelijke schikking bereikt in de Verenigde Staten. Het bedrijf zal 327,5 miljoen dollar (circa 304 miljoen euro) betalen, zo maakte het woensdag bekend in Stuttgart.

Het akkoord was al in december bekendgemaakt, maar nu pas wordt over de omvang van de schikking gecommuniceerd. Zij moet nog door een rechter worden goedgekeurd.

Bosch leverde VW software waarmee de Duitse autobouwer de uitstootwaarden manipuleerde. Maar in tegenstelling tot VW, heeft Bosch steeds elke verantwoordelijkheid afgewezen. Dat blijkt ook na de schikking zo. “De schikking betekent niet dat Bosch de door de klagers aangehaalde feiten erkent, noch houdt ze een schuldbekentenis in”, zo staat in een persbericht.

De schikking heeft betrekking op klachten van consumenten en dealers van met sjoemelsoftware uitgeruste auto’s, zowel 2.0- als 3.0-dieselmotoren van de merken Volkswagen, Audi en Porsche.

Bosch had eerder 750 miljoen euro opzijgezet voor gerechtelijke risico’s. Het strafrechtelijke onderzoek in de VS gaat voort.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees