Van der Poel spoelt WK-kater beetje door met walkover in Parkcross

Van der Poel spoelt WK-kater beetje door met walkover in Parkcross

Mathieu van der Poel heeft zijn frustraties over het mislukte WK veldrijden omgezet in een klinkende zege in de Parkcross van Maldegem. De Nederlander liet Wout van Aert driehonderd meter op kop rijden in zijn nieuwe regenboogtrui, maar begon vervolgens aan een imposante solo slim van elf ronden. Aan de meet had Van der Poel meer dan een minuut voorsprong over op Michael Vanthourenhout en Tim Merlier .

Wat verwacht kon worden is ook uitgekomen. Mathieu van der Poel had iets recht te zetten na zijn vier lekke banden in Luxemburg afgelopen weekend. De Nederlander was enorm gemotiveerd en toonde dat vanaf de eerste meters. Wout van Aert ging in zijn regenboogtrui nog als leider de eerste bocht in, maar nadien nam Van der Poel het commando resoluut over.

De Nederlander knalde in geen tijd een voorsprong van meer dan een halve minuut bij elkaar en vermaakte het publiek met knappe jumps op de brug en stijlvolle passages door het zand. Zelfs vier lekke banden zouden Van der Poel vandaag niet van de zege hebben gehouden. Van Aert had de feestelijkheden van de voorbije dagen iets minder goed verteerd en moest ploegmakker Tim Merlier en Michael Vanthourenhout laten gaan. Die laatste won uiteindelijk de strijd om de tweede plaats. Wout van Aert werd in zijn eerste race als nieuwe wereldkampioen vierde.

Wout van Aert: “Niet leuk voor het publiek”

“Ik voelde dat het geen optie was om Mathieu te volgen. Hij maakt het op die manier niet leuk voor het publiek”, deed Van Aert zijn verhaal al lachend. “Er was vandaag niets aan te doen. Met die woede en frustratie van hem erbij.”

Van Aert was niet ontevreden over zijn eigen prestatie. “Ik heb toch een positief gevoel. Ik heb hier al veel slechter rondgereden. Ik heb niet het maximum qua tempo eruit gehaald en gunde ploegmakker Tim Merlier de podiumplaats. Zaterdag rijd ik voor eigen volk in Lille. Ik hoop dan een tikkeltje beter te zijn en Mathieu te kunnen bijbenen.”

Van der Poel: “Leuk om te merken dat zo veel mensen meeleven”

Van der Poel gaf toe dat hij iets wou rechtzetten in Maldegem. “Ik heb toch een beetje frustratie weggereden. Het was niet eenvoudig om mij op te laden voor deze cross. Maar toen ik hier aankwam merkte ik veel volk en veel enthousiasme. Er stond ook veel volk aan mijn camper en het is leuk te zien dat zoveel mensen met mij meeleven. Toen heb ik de knop omgedraaid. Ik hoop de komende weken nog zo veel mogelijk te laten zien dat ik in vorm ben.”

Tim Merlier is Van Aert erg dankbaar

Tim Merlier was erg blij met zijn derde plaats. “Ik moet Wout van Aert voor bedanken, het is prachtig wat hij vandaag deed voor mij. Het was een emotionele cross, want gisterenavond is mijn oma overleden. Het was een speciaal moment. Ik besefte nooit dat ik in koers zat, mijn gedachten zaten altijd ergens anders. Een podiumplaats behalen was het minste wat ik vandaag kon doen voor haar, ik heb het uiterste gegeven voor haar. Het is jammer dat ze dit niet meer kan meemaken, maar ik denk dat ik haar een mooi afscheid kon geven zo”, reageerde een emotionele Tim Merlier.

Uitslag

1. Mathieu van der Poel

2. Michael Vanthourenhout

3. Tim Merlier

4. Wout van Aert

5. Gianni Vermeersch

Herbeleef de Parkcross van Maldegem hier fase per fase.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.