Bekendste klaroenblazer Antoon Verschoot (91) overleden

Bekendste klaroenblazer Antoon Verschoot (91) overleden

Foto: pli

Ieper -

Antoon, alias Toine, Verschoot is woensdag overleden. Hij zal de geschiedenis ingaan als de bekendste klaroenblazer van de Menenpoort in Ieper waar hij 15.000 keer de Last Post speelde. Eind vorig jaar hing hij zijn instrument aan de haak.

Toine, zoals iedereen hem kende, stond al sinds 1954 onder de Menenpoort en was daarmee een "monument onder het monument" in Ieper.

Hij blies ruim 15.000 keer de Last Post onder de Menenpoort ter ere van alle oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en miste slechts een keer de dagelijkse ceremonie toen hij geblokkeerd stond voor een gesloten overweg.

Vorig jaar miste hij ook de 30.000ste Last Post omdat hij een beroerte had gekregen. Door die gezondheidsproblemen, nam hij eind vorig jaar afscheid.

In de zomer van 2014 werd Verschoot nog gehuldigd voor zijn jarenlange inzet. Hij werd toen bekroond met de eretitel "Ridder in de Leopoldsorde". Eerder werd hij al lid van de Kroonorde en de Orde van Leopold II. Hij was ook ereburger van Ieper.

“Ik heb het altijd met plezier gedaan”, zei hij toen hij eind vorig jaar werd uitgewuifd.

Zelfs wanneer hij in de zomer op vakantie naar de zee ging met zijn gezin, keerde hij terug naar Ieper op dagen dat hij de Last Post moest blazen.

Verschoot was echtgenoot van Suzanne Lefevere, papa van drie kinderen en opa van zes kleinkinderen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees