Ontvoerder van baron Bracht was tipgever van de politie

Ontvoerder van baron Bracht was tipgever van de politie

Naast die van Anthony De Clerck en van Paul Vanden Boeynants was de ontvoering van baron Charles-Victor Bracht in 1978 ongetwijfeld één van de meest spraakmakende van de voorbije decennia in ons land. Dexter, zo noemde de gijzelnemer zichzelf, wilde snel rijk worden en had de ontvoering tot in de kleinste details voorbereid.

Het is intussen meer dan dertig jaar geleden. Maar het blijft een spraakmakende zaak die ons land in de jaren ‘70 maandenlang beroerde. Daarom rakelt Kroongetuige (VTM) het dossier vanavond weer op. Naast een reconstructie van de ontvoering getuigen ook speurders van toen en de vroegere huisbewaarder van het kasteel van de familie Bracht.

Ontvoerder van baron Bracht was tipgever van de politie
Baron Charles-Victor Bracht

Op kasteel Calesberg in Schoten rinkelt op 7 maart 1978 de telefoon. Een man stelt zich in slecht engels voor als ene Dexter en zegt dat hij de volgende dag opnieuw contact zal opnemen in verband met de baron.

Baron Charles-Victor Bracht (63) heeft die dag geen teken van leven meer gegeven en is, tegen alle gewoonten in, afwezig gebleven op enkele belangrijke afspraken. In de garage van zijn kantoor aan de Korte Klarenstraat in Antwerpen wordt zijn auto aangetroffen. En een bloedspoor. De politie gaat uit van een ontvoering.

Een paar dagen later laat Dexter weer van zich horen. Hij laat een zak bezorgen met persoonlijke spullen van de baron. En een lege papieren zak waarin 70 miljoen Belgische frank (ongeveer 1,75 miljoen euro) losgeld moet worden gestopt.

Geld is geen probleem. De familie Bracht is een welstellende familie die zaken doet over de hele wereld en vrienden heeft in de hoogste adellijke kringen. De baron gaat jagen met de Nederlandse prins Bernard en is ook bevriend met het Belgische koningshuis. Toch weigert de familie te betalen zo lang de dader geen bewijs levert dat de baron nog in leven is.

Intussen draait het onderzoek op volle toeren. Gezien zijn status en het feit dat elke minuut over leven en dood kan beslissen, krijgt de zaak absolute prioriteit.

Na een oproep via de media melden zich drie belangrijke getuigen. Zij waren in de buurt van parking Patirmoen op het ogenblik dat Bracht vermoedelijk werd ontvoerd en hoorden iets wat op een schot leek. Daarna zagen ze een kleine bestelwagen wegrijden.

Ook Dexter reageert op de emotionele oproep van Theo Bracht en laat de familie weten dat de baron niet meer in leven is. Op 10 april wordt zijn lichaam gevonden in Oelegem. Hij is vermoord met één kogel.

Omdat het onderzoek muurvast zit, geeft de rijkswacht een geluidsopname vrij van de stem van Dexter, in de hoop dat iemand hem zo kan herkennen. De politie heeft de telefoongesprekken tussen de ontvoerder en de familie Bracht opgenomen.

Politieman herkent zijn stem

Er komen zo’n 200 tips binnen, onder meer over een zekere Marcel Van Tongelen, een 39-jarige scheepselektricien. Het is een politieman die zijn naam noemt omdat hij de stem meent te herkennen. Van Tongelen is informant van de politie.

Hij wordt opgepakt voor verhoor en gaat vrij snel tot bekentenissen over. Van Tongelen bekent dat hij de ontvoering van de Antwerpse zakenman minutieus heeft voorbereid. Hij bouwde een geheim luik in zijn auto om de zak met het losgeld ongemerkt te kunnen opstrijken. En hij richtte een geheime schuilplaats in om de baron onder te brengen, in een holle ruimte in een brugpijler langs de snelweg.

Ontvoerder van baron Bracht was tipgever van de politie
Marcel ‘Dexter’ Van Tongelen tijdens de reconstructie Foto: GVA

Van Tongelen houdt tijdens zijn verhoren vol dat het nooit zijn bedoeling was om de baron te doden. Maar Bracht verweerde zich fel en kon de kap van het hoofd van zijn ontvoerder rukken. Op dat moment is er een schot gevallen.

Nietige figuur

Een ‘vakman van het kwaad’ die scherp analytisch zijn grote slag voorbereidde, een geheimzinnig en spitsvondig soort filmgangster, zo komt Dexter uit de verhalen in de kranten tevoorschijn. Groot is dan ook de ontgoocheling van zijn ‘fans’ als hij in februari 1980 voor het assisenhof van Antwerpen verschijnt en het grote publiek voor het eerst zijn ware gelaat ziet.

Dexter is geen spierbundel, geen macho maar een nietige figuur, onzeker, schuw en zonder enige klasse, iemand die met zijn houding geen raad weet.

Als de rechter hem vraagt hoe hij aan de naam Dexter komt, brengt hij iedereen in de rechtszaal aan het lachen. ‘Dexter is een naam die ik al gebruikte toen ik als twaalfjarige dief en politie speelde met mijn vriendjes’, klinkt het.

Uit het leger gezet

Van Tongelen of Dexter is een man van twaalf stielen en dertien ongelukken, zo blijkt. Hij tekent op jonge leeftijd als beroepsvrijwilliger bij het leger maar wordt er buitengegooid na een poging tot diefstal van een voertuig. Daarna gaat hij varen en klimt op van scheepsjongen tot scheepselektricien. Maar eens aan wal, gaat hij stelen. Hij loopt zestien veroordelingen op.

Een grote slag slaan en dan eindelijk genieten van een rijkelijk leven, dat blijft zijn grote droom. Met zijn grenzeloze fantasie en zijn honger naar welstand begint hij het plan uit te tekenen voor de sensationele ontvoering van baron Bracht, die hij niet persoonlijk kent. Maar hij kent wel de rijkdom van de familie.

Zijn plan mislukt. Baron Bracht sterft. Van Tongelen blijft de familie bestoken om losgeld los te peuteren. Maar ze gaan niet op zijn eis in en uiteindelijk wordt hij gearresteerd.

Op 29 februari 1980 wordt hij door het assisenhof van Antwerpen veroordeeld tot de doodstraf, die automatisch wordt omgezet in levenslang. In 1991, hij heeft dan dertien jaar in de cel gezeten, wordt hij vrijgelaten en verdwijnt in de anonimiteit.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees