Vissers passen hun netten aan om zeehonden te beschermen

Koksijde -

Zeehonden riskeren niet langer verstrikt te raken in de netten van strandvissers, want die beloofden hun fuiknetten aan te passen.

De vzw Natuurpunt trok aan de alarmbel toen er een zeehond en een bruinvis in een strandvissersnet om het leven gekomen waren. “Die netten worden onder het water opgesteld en vastgehouden door een verankering”, zegt Walter Wackenier van Natuurpunt Westkust. “Het uiteinde van zo'n net bestaat uit een fuik, een soort trechter. Wanneer een zeehond of een bruinvis daarin terechtkomt, kan hij geen kant meer op en sterft uiteindelijk. Die diertjes hebben geen kieuwen, het zijn zoogdieren. Ze kunnen maximaal twintig minuten onder water blijven en moeten dan naar de oppervlakte. Wat die netten betreft, stonden Natuurpunt en de strandvissers in bepaalde gevallen tegenover elkaar, maar nu hebben beide partijen elkaar na overleg gevonden.”

Dat is de verdienste van Dirk Vandewoude, een strandvisser van het eerste uur, maar ook een milieubewuste man. “Ik breide een voornet in mijn net”, zegt hij. “Dat voornet heeft grote mazen zodat de vissen erdoorheen kunnen, maar zeehonden en bruinvissen niet. Er zijn ongeveer honderd strandvissers in Koksijde, van wie het leeuwendeel bij onze vereniging de Strandvisschers van de Uytbanck is aangesloten. Wij vissen normaal vanaf begin oktober tot eind mei. De vangst beperkt zich hoofdzakelijk tot schol, wijting en tong. Vooral in het voorjaar zijn de vissers actief wanneer er kans bestaat om tong te vangen, iets wat de voorbije jaren steeds minder het geval is.”

Dat is wel de periode dat er veel zeezoogdieren van zuid naar noord trekken, dicht tegen de kust. “Ik heb de andere vissers ervan kunnen overtuigen om mijn voorbeeld te volgen. Vooral nu ze merken dat ze niet minder vis vangen wanneer hun net zo'n voornet heeft.”

De overeenkomst geldt voorlopig enkel in Koksijde, waar het gemeentebestuur een aangepast politiereglement goedkeurde. “Wij vragen een gedoogperiode tot begin oktober en daarna een degelijke handhaving. We hopen dat de andere gemeenten aan de Westkust (Nieuwpoort en De Panne) en uiteindelijk van heel de kust ons voorbeeld zullen volgen”, zegt Wackenier. “Wij hebben helemaal niets tegen de strandvisserij, maar het is wel goed dat deze afspraak er gekomen is. Zeehonden zijn er hier altijd geweest, ze horen erbij en zijn beschermde dieren.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio