Recht op vergeten te worden? Veroordeelde pedofiel verliest rechtszaak tegen Google

Recht op vergeten te worden? Veroordeelde pedofiel verliest rechtszaak tegen Google

Foto: AP

Een veroordeelde pedofiel uit Japan heeft bot gevangen bij het Hooggerechtshof in zijn land. Hij had gevraagd dat de zoekresultaten over zijn arrestatie en veroordeling van zoekmachine Google verwijderd zouden worden, maar de rechter oordeelde in zijn nadeel. “De verwijdering zou een inbreuk op het recht op vrije meningsuiting zijn”, luidde het.

De Japanner werd in 2011 opgepakt nadat hij een tienermeisje geld had geboden voor seks. Enige tijd later werd hij veroordeeld voor de feiten: hij moest onder meer een boete van om en bij de 4.200 euro betalen. Feiten waar hij nu niet graag meer aan herinnerd wordt.

Het probleem: wie zijn naam intikt in Google, botst meteen op talloze nieuwsberichten over zijn arrestatie en veroordeling. In de hoop de zoekmachine te dwingen om die zoekresultaten te verwijderen, stapte de man naar de rechter.

Het is lang niet de eerste keer dat iemand vraagt om “vergeten te worden” door Google. Sinds een Spaanse man enkele jaren geleden een rechtszaak won over een elf jaar oud verslag over een gedwongen vastgoeddeal, is “het recht op vergeten te worden” zelfs opgenomen in de Europese wetgeving. In Japan is dat vooralsnog niet het geval.

Toch oordeelde een lokale rechtbank aanvankelijk in het voordeel van de Japanner, maar dat oordeel werd echter geblokkeerd door het Tokyo High Court. Uiteindelijk werd de beslissing doorgeschoven naar het Supreme Court, het hoogste gerechtshof van Japan. Die stelde dat “een verwijdering alleen geëist kon worden wanneer het recht op privacy de vrijheid van meningsuiting van zoeksites duidelijk overtreft”. En dat was volgens het hof in deze zaak niet het geval.

Besluit: Google kan niet gedwongen worden de resultaten te verwijderen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees