Man (29) valt militairen aan met machete aan ingang Louvre

Foto: VTM / Le Figaro

Een man heeft twee militairen aangevallen met een machete aan het Louvre in Parijs. De aanvaller werd daarop neergeschoten. Dat meldt de procureur vrijdagavond. De Egyptenaar is op 26 januari geland in Frankrijk, met een vlucht uit Dubai. De politie heeft de hotelkamer van de 29-jarige verdachte doorzocht. De Franse president François Hollande gaat ervan uit dat de man een terroristisch motief had.

"Het gaat om een daad, waarvan het terroristische karakter weinig ruimte laat voor twijfel", verklaarde Hollande vrijdagmiddag vanop de Europese top in Malta. Het Franse staatshoofd treedt daarmee premier Bernard Cazeneuve bij. Die sprak eerder op de dag al van een "aanval met een duidelijk terroristisch karakter".

Hollande gaf tegelijkertijd toe dat Frankrijk, ondanks de aanzienlijke batterij aan veiligheidsmaatregelen die na eerdere terreuraanslagen werden genomen, nog meer aanvallen moet vrezen. "Het gevaar is er, zal er blijven, en we moeten het onder ogen zien", klonk het.

Het incident vond vrijdagochtend rond 10 uur plaats in een traphal, die van een plein naast het Louvre naar een klein ondergrondse winkelcentrum ‘Carrousel du Louvre’ leidt. Een man wandelde richting de ingang van het Louvre. Hij had twee rugzakken bij zich en haalde daar een machete uit tevoorschijn. Hij bedreigde vier militairen, riep “Allahu Akhbar” (Allah is groot, nvdr) en viel hen vervolgens aan. Twee van de soldaten raakten daarbij lichtgewond.

Hun collega’s reageerden meteen door de verdachte man neer te schieten. “Er werden vijf kogels afgevuurd”, zegt politieprefect Michel Cadot. “Hij kreeg er onder andere één in de buik. Hij liep zware verwondingen op.” Volgens BFMTV is de man er erg aan toe en ondergaat hij een chirurgische ingreep. Vrijdagavond raakte bekend dat hij in levensgevaar is. 

Cadot zegt dat uit alle elementen blijkt dat het om een verijdelde terreurdaad gaat. In de rugzakken van de man werden geen explosieven aangetroffen.

Tweede arrestatie

Rond 11 uur kon de politie een tweede man arresteren. Dat gebeurde aan de uitgang van metrohalte Louvre-Rivoli. De 35-jarige werd meegenomen. De man zou zich “verdacht” gedragen hebben. Volgens Cazeneuve heeft de arrestatie echter niet de minste link met het schietincident.

Veel lof

De militairen worden intussen geloofd voor hun koelbloedige optreden. Onder meer François Filon en Benoit Hamon maakten van de gelegenheid gebruik om de soldaten een hart onder de riem te steken en te wijzen op het gevaar dat nog steeds om hoek loert.

President François Hollande reageerde al kort via Twitter. “Ik bedankt hen voor hun moed en vastberadenheid”, aldus Hollande.

 

 

Een wat andere reactie kwam er van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij stelt net als de rest van de wereld vast dat opnieuw een geradicaliseerde moslimterrorist de aanval pleegde. “Frankrijk staat op scherp. Word slim, Verenigde Staten.” Dat laatste is een verwijzing naar het inreisverbod vanuit moslimlanden dat Trump ingevoerd heeft. Hij ziet het als een van de oplossingen tegen terreur.

 

 

Louvre afgesloten

Het museum werd lange tijd afgesloten: er raakte niemand meer binnen of buiten, aldus nog de politie. De mensen die zich op het moment van de aanval in het Louvre bevonden, moesten dus enkele uren binnen blijven. Volgens Cadot gaat het om ongeveer 250 mensen, die naar een veilige plek werden gebracht.

Het Louvre kondigt op haar website aan dat het tot nader order gesloten blijft.

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS