Sophie de Boer pakt bloemen bij de vrouwen, Cant blijft leider

Sophie de Boer pakt bloemen bij de vrouwen, Cant blijft leider

Foto: Photo News

De Nederlandse Sophie De Boer heeft de voorlaatste manche in de Superprestige gewonnen. De Nederlandse haalde het in Hoogstraten voor de Britse Helen Wyman en Ellen Van Loy. Sanne Cant viel met een vierde plaats naast het podium. Ze behoudt wel haar leiderstrui in het klassement.

Zoals wel vaker was het Ellen Van Loy die de start voor haar rekening nam en enkele lengtes voorsprong verzamelde op haar tegenstanders. Marianne Vos, bezig aan haar laatste cross van het seizoen, dichtte het gaatje en samen namen ze de eerste ronde voor hun rekening. Vos wilde meer, versnelde en liet Van Loy achter zich. Lang zou dat evenwel niet duren, want de zevenvoudige wereldkampioene bekocht haar inspanningen en moest gas terugnemen. Ronde na ronde verloor ze positie en ze zou uiteindelijk als negende finishen.

Vooraan was het met De Boer een landgenote die het commando overnam en op het eind van de tweede ronde, in de loopstrook door de modder, sloeg ze een klein kloofje. Een voorsprong die ze niet meer af zou geven, ze soleerde naar de zege.

In de strijd om de tweede plek zag Ellen Van Loy op het laatste stuk asfalt naar de finish Helen Wyman passeren. Van Loy raakte na de modderstrook immers niet meer in haar klikpedaal en moest de Britse voor zich dulden.

Voor De Boer is het haar eerste zege van het nieuwe jaar na een rist ereplaatsen. Haar laatste overwinning dateert van 11 december in de Druivencross in Overijse. Een zieke Sanne Cant werd vierde, ze behoudt wel de leiding in het klassement met 97 punten, 14 meer dan Ellen Van Loy. Sophie De Boer staat derde met 72 punten.

De Boer: “Enorm gemotiveerd”

“Na mijn valpartij en pech in Lille zaterdag was ik gebrand op revanche”, aldus de Nederlandse Sophie De Boer. “Ik ben blij dat ik hier de overwinning pak. Ik was enorm gemotiveerd om hier te winnen, temeer na gisteren en ook omdat het hier een moddercross was, de eerste eigenlijk dit seizoen. Daar houd ik echt van, kan ik mijn vermogen kwijt en dat ligt me enorm goed.”

De Britse Helen Wyman, pas toe aan haar vijfde wedstrijd sinds haar verschrikkelijke val op het EK in Pontchateau waar ze een sleutelbeenbreuk opliep, verraste met een tweede plaats, haar eerste podiumplaats ook in het nieuwe jaar. “Hier ben ik ontzettend blij mee”, stelde ze, “ik had niet verwacht dat ik Ellen Van Loy op het eind nog zou passeren, maar ik ben blijven vechten, met dit als resultaat. Pas negen weken geleden zat ik voor het eerst weer op de fiets. De pijn is nog niet helemaal weg, maar deze tweede stek doet echt enorm veel deugd.”

Wereldkampioene Sanne Cant kampt met ziekte en knokte zich naar een vierde plaats. “Ik voel me nog steeds erg ziek”, stelde ze na afloop, “meer kon ik er niet uithalen. Aan mijn benen voel ik het niet, maar ik kan nauwelijks ademen. Gisteren in Lille kon ik dat nog een beetje wegsteken, maar op een conditioneel zwaar parcours zoals dit is het fataal.”

Cant hoopt nu vooral gezond te worden. “Ik wil volgend weekend graag op volle sterkte crossen en in Middelkerke het klassement over de streep te trekken. Dat is nu mijn prioriteit”, aldus de leidster in het klassement.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.