Surfers zitten gemiddeld een kwartier online vanop Grote Markt

Gratis wifi blijkt groot succes bij jongeren en toeristen

Gratis wifi blijkt groot succes bij jongeren en toeristen

Burgemeester Lies Laridon ziet met de start van het toeristische seizoen extra potentieel in het wifinetwerk. Foto: krv

Diksmuide -

Het gratis wifinetwerk op de Grote Markt van Diksmuide blijkt een groot succes. Een recente telling leert dat er in twee maanden tijd ruim 5.000 surfers profiteerden van het gratis internet. Vooral de schoolgaande jeugd maakt er gretig gebruik van, maar ook de toeristen zijn grote fan.

Free Wifi Diksmuide slaat duidelijk aan, tot grote tevredenheid van burgemeester Lies Laridon (CD&V). Sinds vorige zomer kunnen gebruikers vanop de Grote Markt gratis surfen. Sinds kort registreert Infrax West, de distributienetbeheerder, ook het aantal gebruikers.

Toeristen

“In de laatste twee maanden van 2016 telde het systeem 5.009 gebruikers”, zegt Ladidon. “Dat zijn mensen die via hun mobieltje ingelogd hebben op het wifinetwerk van de stad. Daarnaast registreerde het systeem tijdens die twee maanden ook 133.844 voorbijgangers. Dat zijn mensen die zich niet op het netwerk hebben aangemeld, maar toch geregistreerd zijn omdat hun gsm spontaan contact heeft gezocht met het wifinetwerk. Zo is dit systeem handig om tellingen uit te voeren. We weten nu veel gedetailleerder hoeveel mensen de Grote Markt aandoen. Dit zijn cijfers van november en december, niet meteen de toeristische topmaanden. Opvallend is ook dat daarbij niet alleen Belgen horen, maar het systeem noteert het gebruik van vele buitenlandse mobiele apparaten. Daarbij horen Nederlanders, Fransen, Duitsers, Italianen, Britten, Amerikanen, Russen, Polen en Spanjaarden. Het overgrote gedeelte van de wifigebruikers zijn mannen. De meesten gebruiken dit gratis netwerk voor het versturen van berichten en voor het bekijken van Facebook”, weet burgemeester Laridon (CD&V), eveneens voorzitster van Infrax West.

Rustige zondagen

Uit de analyse van de cijfergegevens blijkt dat het piekuur in het wifigebruik zich situeert tussen 12 en 13 uur. “We zien ook dat de scholieren al 's ochtends op de Grote Markt samentroepen om hun berichten te consulteren alvorens ze naar school stappen. De overgrote meerderheid van de mensen gebruikt dit wifinetwerk gemiddeld zestien minuten. Precies 59 bezoekers gebruiken dit netwerk gedurende meer dan acht uur. Het topmoment inzake gebruik situeert zich in het weekend van 09, 10 en 11 december 2016. Er was toen de kerstmarkt. Het systeem detecteerde toen 8.484 gsm's op de Grote Markt”, zegt Lies Laridon.

“In een toeristische stad als Diksmuide mag wifi niet ontbreken. Als kleine stad scoren we hiermee goed, al is het wifigebruik op zondag eerder aan de lage kant. De horeca afficheert duidelijk dat er gratis wifi ter beschikking is. Er zit dus nog potentieel in met de start van het nieuwe toeristische seizoen”, besluit Lies Laridon.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio