Gepassioneerde vrijwilligers houden opruimactie op het strand van Bredene

© efo

Twee groepen van vrijwilligers bundelen hun krachten in een nieuwe werkgroep Manifestrand. Dit weekend hielden ze een eerste georganiseerde opruimactie op het strand van Bredene. “Er moet een mentaliteitswijziging komen ”, zegt initiatiefnemer Alain Meuleman. “Een charter zoals in Australië, waar men vraagt om je eigen afval mee te nemen, is een goed idee.”

Edwin Fontaine

“Het strand is voor velen ook een plaats om te sporten. Zelf loop en mountainbike ik op het strand en ik probeer daarbij steeds afval mee te nemen”, zegt Bredenaar Maarten Veys. Hij is beheerder van de Facebookgroep ‘Ik sea je 't strange kuisen’ met 600 leden. “Het zijn mensen die allemaal, individueel, de handen uit de mouwen steken om het strand proper en afvalvrij te houden.”

Ook Tim Corbisier, beheerder van de groep ‘Proper Strand Lopers’ met 800 volgers, wil de mensen warm maken om beter zorg te dragen voor hun strand. “Dat er een massa afval aanspoelt, werd duidelijk na de stormen van enkele weken geleden. Bredene plaatste toen extra vuilnistonnen waar strandgebruikers hun afval kwijt kunnen. Een prima idee, maar wij willen een stapje verder gaan.”

Bredenaar Alain Meuleman bracht dit weekend de leden van beide groepen samen, stuk voor stuk gepassioneerde mensen. Hij stelde meteen ook resultaten voor van zijn online enquête. “Daaruit blijkt dat 99 procent van de mensen zegt dat ze hun afval in de vuilnisbak gooien”, zegt Meuleman. “Maar 6 op de 10 doet dat ook als de vuilbak vol is. Het afval wordt ernaast geplaatst en men gaat ervan uit dat de gemeente het wel zal opruimen. Terwijl bezoekers dan beter het afval zouden meenemen naar huis.”

De initiatiefnemers van Manifestrand zien toch heel veel goodwill. “De helft van de mensen is spontaan bereid om het strand op te ruimen als ze er gebruik van maken”, zegt Meuleman. “Een kwart van de mensen staat positief tegenover het idee. Misschien moet er een charter komen zoals in Australië waarbij men vraagt aan de strandgebruikers om nadien ook even op te ruimen.”

App op smartphone

Maar het nieuwe burgerinitiatief heeft geen middelen. “We krijgen wel opruimzakjes en ik nam contact op met ‘In de vuilbak’ dat ons initiatief zal steunen”, zegt Alain Meuleman. “Ze waren vooral verwonderd dat er al meer dan 1.400 leden zijn in onze groep. De enquête is intussen ook naar alle gemeenten gestuurd en we verwachten van de kustburgemeesters een reactie. We kijken ook uit naar gezamenlijke opruimacties.”

De beheerders van de facebookgroepen, Maarten en Tim, denken ook aan moderne middelen in hun strijd om het strand proper te houden. “Zo is er in Nederland een app waar mensen kunnen signaleren als een bepaald stuk strand erg vervuild is. Dat is dan een signaal om in actie te komen.”

De eerste gezamenlijke opruimactie kreeg meteen positieve reacties. Zo ook van toeriste Marijke Dewilde: “Ik kwam hier joggen en kreeg een inzamelzakje. Ik heb het gemakkelijk kunnen vullen en was verrast over de hoeveelheid afval. Dat ook individuele sporters en wandelaars de handen uit de mouwen steken is positief.”

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio