Amper 200 gokkers op illegale websites beboet en boetes zijn peanuts

© blg

De Kansspelcommissie in ons land vraagt meer middelen en bevoegdheden om gokken op illegale gokwebsites aan te pakken. Jaarlijks verwedden Belgen zo’n 115 miljoen euro via deze illegale sites. Ter vergelijking: de Kansspelcommissie kon de afgelopen 5 jaar maar 200 spelers beboeten die op deze illegale websites een gokje waagden, voor een totaal boetebedrag van maar zo’n 83.000 euro.

Werner Rommers

Wie online een gokje wil wagen, mag dat in ons land enkel doen op legale gokwebsites, diegene die zich aan de regels houden.

De illegale goksites zijn in principe gemakkelijk te herkennen: op vraag van de Kansspelcommissie, die een zwarte lijst bijhoudt, maken internetproviders Proximus en Telenet deze illegale sites ontoegankelijk. Wie vanuit België naar één van de 117 websites op deze zwarte lijst surft, krijgt in plaats van de gokwebsite een STOP-pagina van de Kansspelcommissie te zien, die uitlegt dat het om een illegale site gaat, met alle risico’s van dien. Per maand stranden zo’n 200.000 Belgen op deze STOP-pagina.

Maar voor wie vlot overweg kan met Google en andere zoekrobots, is het niet zo moeilijk om toch op een aantal van deze geblokkeerde gokwebsites te geraken. De Kansspelcommissie vermoedt dat jaarlijks zo’n 100.000 Belgen gokken via deze sites, en dat voor een bedrag van zo’n 115 miljoen euro, of zo’n kwart van de 463 miljoen euro die jaarlijks op legale websites wordt ingezet.

Boetes zijn peanuts

Vaak worden spelers gelokt met hogere winsten dan op legale gokwebsites. Nochtans riskeren ze een boete als de Kansspelcommissie hen betrapt. In de praktijk gebeurt dat echter zelden. “De afgelopen vijf jaar hebben we zo’n 200 spelers kunnen beboeten omdat ze via il­legale websites gokten”, aldus ­Peter Naessens van de Kansspelcommissie.

De gemiddelde boete bedraagt zo’n 200 euro. Eén zeer hardnekkige speler kreeg een boete van 11.000 euro opgelegd. “Het boetebedrag is telkens ietwat in verhouding met de som die via zo’n illegale website was ingezet.”

Naessens geeft grif toe dat het aantal opgelegde boetes “peanuts” is in vergelijking met de naar schatting 115 miljoen euro die Belgen jaarlijks vergokken via illegale websites. “Daarom willen we in de toekomst forser kunnen optreden, in samen­werking ook met de banksector. Die zou nog beter toezicht kunnen houden op de betalingen die deze illegaal opererende gokwebsites aan Belgische spelers overmaken. Ze maken zich daarmee trouwens schuldig aan witwassen en belastingontduiking.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie