Trainer Van Aert: “Wout en Mathieu rijden elkaar kapot”

Trainer Van Aert: “Wout en Mathieu rijden elkaar kapot”

Foto: Photonews

Goed nieuws voor Wout van Aert: na een nieuwe scan van de knie besliste chirurg Toon Claes dat hij zijn seizoen zoals gepland kan afwerken. Toch ziet trainer Marc Lamberts de knieblessure als een alarmsignaal: “Veertig crossen op een seizoen is te veel voor een gast van 22.”

Is het toeval dat Wout van Aert en Mathieu van der Poel dit seizoen allebei al op de tafel lagen van chirurg Toon Claes? Niet volgens Marc Lamberts, de trainer van Van Aert: “Ze rijden elkaar kapot”, zegt hij. “Wout sukkelt nu met de knie, Van der Poel is al twee keer geopereerd. Zijn blessure was verder gevorderd, maar wel gelijkaardig. Ze rijden elke cross vanaf de eerste ronde aan een hoge intensiteit. Door steeds opnieuw in duel te gaan, dwingen ze elkaar ook om elke cross à bloc te rijden.”

Na dit seizoen zit Lamberts met Van Aert en de sportieve leiding van team Veranda’s Willems-Crelan samen om de planning voor 2017-2018 te maken. “Ik zal pleiten om volgend jaar minder crossen te rijden”, zegt hij. “Wout is een grote, gespierde gast, maar hij is pas tweeëntwintig. Veertig crossen vind ik dan te veel. Sven Nys reed ook zulke seizoenen, maar wel pas vanaf zijn dertigste.”

“Nu Wout opnieuw wereldkampioen is, zullen organisatoren en sponsors hem natuurlijk overal aan de start willen hebben. Maar ik ben inspanningsfysioloog en dan luidt mijn eerlijke advies: beperk je seizoen tot dertig crossen.”

"Beschuldigingen van Spaanse krant zijn om mee te lachen"

De Spaanse krant AS plaatste gisteren een kort filmpje van de Krawatencross in Lille op haar website. Daarop is te zien hoe het achterwiel van Wout van Aert lijkt te accelereren na een slipper. Voor de krant is het meteen voldoende om de renner te beschuldigen van technologische fraude, iets wat ze voordien trouwens al eens deed met een ander filmpje.

“Om te lachen”, zegt Jan Verstraeten van zijn team Veranda’s Willems-Crelan. “Op een schuin kantje slipt hij weg. Om zich recht te houden, verplaatst Wout zijn lichaamsgewicht en zo komt het wiel weer op gang. Ik zie niks onlogisch aan dat filmpje. Wie twijfelt, mag zijn fiets uit elkaar komen halen. Dan zullen de insinuaties over mechanische doping wel stoppen.”

Corrigeer