Fotograaf Filip Naudts zet zijn torso onder campagne Veerle Malschaert

© Filip Naudts

© Filip Naudts

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Actrice en comédienne Veerle Malschaert pakt dezer dagen uit met een campagne waarbij ze mannen oproept om haar te helpen het zogenaamde 'glazen plafond' waar ze al jaren tegenaan beukt, te doorbreken. Malschaert doet dat met een foto die even de wenkbrauwen doet fronsen: onder haar hoofd is een mannentorso gefotoshopt, met een roze sok over zijn piemel. Veerle wil met de campagne aandacht vragen voor de gelijkheid van mannen en vrouwen bij het krijgen van een job. Ze gebruikt dan ook de slogans: 'voor beide geslachten' en 'voorbij de geslachten'. Fotograaf van de campagne: Filip Naudts. Maar Naudts blijkt meer dan de fotograaf alleen, zo blijkt op de site van de campagne. Filip staat er niet enkel vermeld als fotograaf, maar krijgt ook het label 'in samenwerking met' onder zijn naam en foto. Dat vraagt om wat uitleg...

Rudy Tollenaere

Filip Naudts: "Toen Veerle me vroeg of ik zin had om haar het glazen plafond te helpen doorbreken, heb ik geen moment getwijfeld. Ik ken Veerle al langer en weet hoe hard ze moet knokken om datgene te doen waar ze zo goed in is: comedy. Haar publiek is er wel en heeft honger naar haar voorstellingen maar het grote platform dat haar mannelijke collega's wordt aangeboden, ontbreekt. Freelancers in de culturele sector hebben het tegenwoordig sowieso al niet makkelijk. Enfin, ik spreek voor mezelf, als fotograaf en als man. Het voelt vaak aan als zwemmen tegen de stroom in. Je kan dat wel een tijdje volhouden, maar dan heb je wel af en toe die ene rotsblok of drijvende tak nodig om je aan vast te klampen zodat je even op adem kan komen. Tegelijk weet ik dat ik niet mag klagen, precies omdat ik een man ben. Onvoorstelbaar, en gênant zelfs, is het om in de huidige tijd nog steeds te moeten vaststellen dat de tegenstroom voor vrouwen nog veel zwaarder lijkt, en dan zeker in de wereld van de comedy! Vandaar dat ik met de internationale vrouwendag in het vooruitzicht voor heel even Veerles spreekwoordelijke rots wil zijn (lacht), maar tegelijk ook van alle andere dappere vrouwen! Samen kwamen we op het idee om nog meer schouders van mannen letterlijk en figuurlijk onder Veerles initiatief te zetten. We hopen dat het een succes wordt!"

Bovenlijf insturen

Kort samengevat komt het er op neer dat Veerle Malschaert, die voor haar actie meteen de steun van de stad Gent kreeg, enerzijds op zoek is naar 'mannen die genoeg ballen hebben om haar actie te ondersteunen'. Die mannen kunnen dat doen door een foto van hun eigen torso te nemen en die foto door te sturen naar de site van de campagne. Daar wordt dat mannenlichaam (anoniem), onder het hoofd van Veerle Malschaert gefotoshopt. Voor de foto van de campagne zelf gaat het voor alle duidelijkheid over het bovenlijf van fotograaf Filip Naudts zelf. Anderzijds gaat Veerle ook op zoek naar vrouwen met talent. Op woensdag 8 maart, op Vrouwendag, is er onder de stadshal in Gent een evenement waar Veerle Malschaert een vervolg breit aan haar actie.

Alle info over de actie op de campagnesite

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus