Netflix en Spotify binnenkort niet meer beperkt tot landsgrenzen

Netflix en Spotify binnenkort niet meer beperkt tot landsgrenzen

Foto: rr

De EU heeft een maatregel goedgekeurd dat het aanbod van online streamingdiensten binnen de EU niet langer gebonden is aan de landsgrenzen. Dat betekent dat je vanaf 2018 in elk Europees land naar de series zal kunnen kijken die in je eigen land beschikbaar zijn.

Voorlopig werken streamingdiensten als Netflix en Spotify binnen de EU nog zo dat je, eenmaal je de landsgrenzen overschreden hebt, je het aanbod te zien krijgt van het land waarin je je bevindt. Ben je in België beginnen kijken naar “Spijtig spijtig spijtig” van Wim Helsen bijvoorbeeld, dan is het goed mogelijk dat je diezelfde show op vakantie in Spanje niet zal kunnen uitkijken. Daar komt nu verandering in.

De Europese Unie streeft ernaar ook digitaal één markt te worden, en dankzij de overeenkomst die het Europees Parlement en de Europese Commissie gisteren bereikt hebben, komt die nu weer een stap dichterbij.

Het lijkt voorlopig nog niet mogelijk te zijn om een Europees aanbod te verwezenlijken waarin je ook in België, met een Belgisch abonnement, naar bijvoorbeeld Spaanse series kan kijken. In mei vorig jaar heeft de Europese Commissie echter wel al laten weten dat ze graag zou zien dat binnen afzienbare termijn ongeveer 20% van de Netflix-films van Europese makelij is. Dat lijkt alvast een stap in die richting, al is dat vooralsnog niet officieel vastgelegd.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees