Luchthavengemeenschap start petitie

Strengere geluidsnormen voor luchthaven brengen 60.000 jobs in gevaar

Strengere geluidsnormen voor luchthaven brengen 60.000 jobs in gevaar

Foto: BELGA

Zaventem -

De luchthavengemeenschap die twintigduizend man telt, vreest dat de zeer strenge geluidsnormen boven Brussel zestigduizend jobs in gevaar brengen die rechtstreeks of onrechtstreeks afhangen van de nationale luchthaven. Om daarop de aandacht te vestigen, starten zij vandaag een online petitie met de slogan “Let us keep our airportjobs”.

“20.000 mensen verdienen dagelijks hun brood dankzij hun job op Brussels Airport”, klinkt het op de actiesite www.keepourairportjobs. “Voor iedere job op de luchthaven worden er trouwens nog eens twee bij gecreëerd op andere plaatsen. Dat maakt samen 60.000 jobs. Een getal dat je moeilijk kan bevatten, maar als die jobs verdwijnen, is dat ongeveer even veel als bijna 30 keer Caterpillar Gosselies, 10 keer Ford Genk of 4 keer Sabena.”

“Deze 60.000 jobs zijn vandaag in gevaar. Politici en regeringsleiders uit de verschillende delen van het land zoeken noodgedwongen een oplossing voor de Brusselse geluidsnormen. Die normen zijn zo streng dat vliegtuigmaatschappijen er niet aan kunnen voldoen en ze tot 5 keer meer boetes zullen krijgen, die kunnen oplopen tot 62.000 euro. De maatschappijen blijven dit niet accepteren en voelen zich genoodzaakt om naar andere luchthavens te verhuizen. Onze jobs? Die verhuizen mee…”

Petitie

Strengere geluidsnormen voor luchthaven brengen 60.000 jobs in gevaar
Vandaag start een campagne om de strengere geluidsnormen terug te schroeven Foto: rr

De actievoerders willen dat de Brusselse tolerantiedrempels dezelfde blijven “ zodat vracht- en passagierstoestellen nog kunnen blijven vliegen. Enkele vliegtuigmaatschappijen hebben ons land al de rug toegekeerd en vliegen voortaan vanuit Amsterdam of Frankfurt. Dat kunnen we niet laten gebeuren!”

Het behoud van de huidige geluidsnormen is volgens de luchthavengemeenschap een eerste noodzakelijke stap om vervolgens met alle betrokkenen op zoek te gaan naar een gebalanceerde oplossing met aandacht voor tewerkstelling, omwonenden, milieu en economie. “We willen een stabiel juridisch kader zodat we grondige toekomstplannen kunnen maken en de jobs op Brussels Airport kunnen behouden.”

Om de eis kracht bij te zetten, is besloten tot het initiatief “Let us keep our airport jobs”. Deze actie is een samenwerking vanuit de hele luchthavengemeenschap: vakbonden, werkgevers en vakorganisaties staan zij aan zij om de jobs op Brussels Airport te behouden: ABVV/FGTB, ACB, ACLVB/CGSLB, ACV/CSC, AOC, BAR, BATA en Voka.

De actievoerders vragen om een petitie in te vullen.Er zullen ook badges verspreid worden met de slogan en 20.000 postkaarten die daarna aan premier Michel zullen overhandigd worden.

De actie start vandaag en er wordt campagne gevoerd tot en met het volgende Overlegcomité op 20 februari.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees