Tasmaanse duivels voor het eerst te zien in Planckendael

Mechelen -

Twee vrouwelijke Tasmaanse duivels zijn woensdagmiddag in het Mechelse dierenpark Planckendael aan het publiek voorgesteld. De twee zijn de moeder en zus van de twee mannetjes die vanaf april in Pairi Daiza te zien zijn. De familie moest gescheiden worden om inteelt te voorkomen. Beide dierenparken stapten in het “Save The Tasmanian Devil Project”, een samenwerking tussen verschillende Europese dierentuinen.

Tasmaanse duivels voor het eerst te zien in Planckendael
Foto: BELGA

Sinds 2008 is de Tasmaanse duivel officieel met uitsterven bedreigd, door een agressieve en besmettelijke kankersoort - Devil Facial Tumour Disease - die wordt overgedragen door bijtwonden. Bijten behoort tot hun normale gedrag bij het paren of bij gezamenlijk eten van karkassen. De dieren ontwikkelen tumoren rond hun snoet die hen uiteindelijk het eten en slikken belemmeren en tot de hongerdood leidt. Dieren die besmet zijn, sterven binnen 4 tot 6 maanden.

Met een gezonde groep van 113 dieren uit de natuur werd een kweekgroep opgestart. Verspreid over zoos en wildparken in Australië zijn ze met inmiddels zo’n 600 à 700. Zij vormen een kweekgroep om de populatie op peil te houden met voldoende genetische verscheidenheid. De eerste afstammelingen worden momenteel zelfs weer in de natuur teruggeplaatst. Wetenschappers blijven zoeken naar een vaccin tegen de kanker. In de tussentijd helpt Planckendael mee om gezonde dieren te huisvesten en om alle bezoekers te informeren over de moeilijkheden die deze diersoort ondervindt. De twee buideldiertjes, Miena en Corinna, wonen in hun nieuwe verblijf in continent Oceanië in Planckendael. Ze kwamen dinsdagavond in Mechelen aan en zijn woensdag volop bezig hun nieuwe verblijf te verkennen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S