Examen taxi-chauffeur te moeilijk: “Vacatures raken niet meer ingevuld”

Examen taxi-chauffeur te moeilijk: “Vacatures raken niet meer ingevuld”

“Taxichauffeurs moeten nu eenmaal de bekende monumenten weten liggen”, zegt schepen Hilde Decleer. Foto: mvn

Brugge -

Taxichauffeur worden in Brugge, het is niet iedereen gegeven. Sinds de stad een examen voor taxichauffeurs invoerde, keerde een derde van de kandidaten met een buis naar huis. “We vinden geen personeel meer”, klaagt taxibedrijf Taxi Snel.

Welk café het oudste van Brugge is, wie er de burgemeesterssjerp draagt, waar de Madonna van Michelangelo staat en waar het stadhuis ligt: op die vragen moeten Brugse taxichauffeurs sinds eind vorig jaar het juiste antwoord kunnen geven. In september besliste de gemeenteraad immers dat wie met een taxi in Brugge wil rijden, voortaan eerst een examen moet afleggen.

De nieuwe regel kwam er na klachten over chauffeurs die bekende monumenten of hotels niet kennen of het Nederlands niet machtig waren, en daardoor niet of alleen met extra kilometers op de teller ter plaatse geraakten. En dat het maar pover gesteld is met de kennis over Brugge bij de aspirant-chauffeurs, blijkt nu ook uit de cijfers. Van de vijfentwintig kandidaten tot nu toe wisten er maar zestien het examen te overleven. Twee daarvan hadden er zelfs een tweede zit voor nodig, twee hielden het na een mislukte herkansing voor bekeken. Slaagpercentage op 29 examens: 55 procent.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees