Getuigenissen schetsen situatie Renault voor en na sluiting

Studenten gieten verhalen over faillissement Renault in documentaire

Amy en Ilona nemen interviews af samen met ex-werknemer Jan Dereymaeker (rechts). Foto: if

Brussel / Vilvoorde -

Ilona Dumoulin en Amy Elting zijn studenten aan de filmschool RITCS in Brussel en werkten de afgelopen maanden aan een documentaire over de sluiting van Renault Vilvoorde, nu twintig jaar geleden.

Een zwarte dag was het, toen op 27 februari 1997 voormalig CEO van Renault Louis Schweitzer de sluiting van Renault Vilvoorde aankondigde. Maar liefst 3.098 werknemers konden hun baan verliezen. De hevige strijd die volgde, duurde vijf maanden en resulteerde in een sociaal akkoord. Uiteindelijk werden vierhonderd jobs gered. Er kwam een sociaal plan met een financieel luik, een tewerkstellingscel en brugpensioen. Het voornaamste resultaat van de maandenlange bezetting, betogingen en onderhandelingen was de totstandkoming van de wet-Renault. Het drama bij Renault mag niet worden vergeten, vinden ook Ilona Dumoulin en Amy Elting, studenten aan de filmschool RITCS in Brussel. Daarom besloten ze om de documentaire ‘Renault 20 jaar later’ te maken.

“Heel wat jongeren van onze generatie maakten die sluiting niet bewust mee”, zegt Ilona. “Zij hebben amper een idee van de strijd die daar werd gevoerd en wat de wet-Renault precies inhoudt. Ook mijn eigen kennis was eerder beperkt.”

Sociale strijd

De basis voor de documentaire werd gelegd in oktober 2015. “We kregen van onze leraar, tv-maker Luc Haekens, de opdracht om ex-werknemers van Renault te interviewen voor een workshop Interviewtechnieken”, zegt Ilona. “We verdiepten ons vooraf in de feiten en gingen op zoek naar oud-werknemers. Met 25 leerlingen draaiden we drie volle dagen reportages in Vilvoorde. Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de sluiting vroeg ex-werknemer van Renault Jan Dereymaeker onze school of het materiaal gebruikt kon worden voor een documentaire. Amy en ik gooiden onszelf onmiddellijk op dat project. We doorzochten archieven, namen alle interviews opnieuw door en zochten nieuwe verhalen. Pas toen werden we echt bewust van de impact van het drama. Hoe mensen sukkelden om de eindjes aan elkaar te knopen en depressief werden.”

Het resultaat is een documentaire van 53 minuten, die de sociale strijd en het leven voor en na de sluiting belicht. De documentaire is op 19 februari om 15 uur te bekijken in De Kruitfabriek tijdens een herdenkingsmoment. Ook na de première wordt de film gebruikt. “Deze fantastische documentaire heeft een educatieve waarde”, zegt Jan Dereymaeker. “We gaan ze verspreiden onder de vakbonden en hopen op samenwerkingen met scholen.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio