Van koffiegruis tot zwam tot compost tot groente

Van koffiegruis tot zwam tot compost tot groente

Bart vanderveken, Quentin Verstraete en Wouter Stevens willen voedselverlies tot een minimum beperken. Foto: MVN

Brugge -

Kopje Zwam verzamelt koffiegruis bij verschillende horecazaken in Brugge en kweekt er oesterzwammen mee. Sinds kort kunnen ook particulieren aan de slag met hun starterskit. “Duurzaam met voedselresten omgaan is ons motto.”

“We hebben zwammen in de zwammer.” Voor leken lijkt het Chinees, maar voor de klanten van Kopje Zwam staat het gelijk met eureka want dat betekent dat hun oogst gelukt is. De ‘zwammer’ is een emmer waar zwammen in gekweekt kunnen worden, en dat gebeurt op basis van koffiegruis.

Initiatiefnemer Bart Vanderveken (40) weet er alles van. “Onze missie is om het voedselverlies tot een minimum te beperken en dat bracht ons tot dit idee.” De heren van Kopje Zwam gaan bij verschillende horecazaken in het Brugse rond om koffiegruis in te zamelen en stoppen dat samen met vochtig karton en een zakje zaden in hun zwammers. Daar komen oesterzwammen van en die verkopen ze rechtstreeks aan de consument.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio