Toppers als Greg, Tom en Sagan kwamen toch al

Daarom betaalt organisator peperdure promotie voor Omloop Het Nieuwsblad

© Photonews

Een moeilijke vraag: als vorig jaar al de toppers Tom Boonen, Greg Van Avermaet en Peter Sagan aan de start kwamen van de Omloop Het Nieuwsblad, waarom betaalt organisator Flanders Classic dan zo’n 180.000 euro om per se te promoveren naar de World Tour? “Omdat je op termijn mee moet in dat verhaal”, zegt Wim Van Herreweghe. “Maar inderdaad: op dit moment heeft de Omloop dat niet nodig.”

jan-pieter de vlieger

“Onze financieel verantwoordelijke heeft een keer of drie moeten slikken.” Wim Van Herreweghe (Flanders Classics) speelde gisteren open kaart bij de voorstelling van de 72ste Omloop Het Nieuwsblad: aan de promotie naar de World Tour – het hoogste niveau van het wielrennen – hangt een hoog prijskaartje vast.

'Tweedeklasser'

De overgang van Hors Categorie (tweede klasse) naar World Tour kost Flanders Classics zo’n 180.000 euro. Er is sowieso een kalender-fee voor wielerbond UCI die 32.000 euro bedraagt, maar de grootste kost is het hogere prijzengeld (40.000 euro) en vooral de hogere vergoedingen voor de teams. Die gaan van 3.600 euro naar 8.500 euro. Nog altijd een laag bedrag voor teams die daarmee hun buitenlandse renners moeten invliegen en huisvesten, maar met vijftien WorldTourploegen aan de start loopt het voor een organisator wel op.

En dan is de vraag: waarom wil een race als de Omloop Het Nieuwsblad per se tot de World Tour behoren? Voor de meeste organisatoren is de grote incentive de verzekerde deelname van de mondiale topploegen en de toprenners, maar de Omloop had die de voorbije jaren sowieso aan de start. Vorig jaar, toen de race nog een zogenaamde ‘tweedeklasser’ was, waren Greg Van Avermaet, Tom ­Boonen, Alexander Kristoff en Peter Sagan er ook al. In 2016 waren er twaalf WorldTour-ploegen, dit jaar zijn dat er vijftien. Bahrein-Merida, Cannondale en Astana doen nu over twee weken ook mee. Heel kort door de bocht kan je zeggen: Flanders Classics heeft 180.000 euro betaald om Niccolo Bonifazio, Taylor Phinney en Oscar Gatto ook nog aan de start te krijgen.

WorldTourpunten

“Het is waar”, zegt Wim Van Herreweghe. “Een race als de Omloop het Nieuwsblad heeft op dit moment nog geen WorldTourstatus nodig. Maar op termijn zullen wij altijd mee moeten in dat verhaal. Je kan er niet omheen dat teams en renners zich steeds meer focussen op WorldTourpunten. Ver­loningen van renners worden tegenwoordig zelfs bepaald op basis daarvan. De Abu Dhabi Tour valt nu samen met de Omloop. Als daar wel punten te verdienen zijn en bij ons niet, dan sturen ploegen hun toppers naar daar. Met de promotie naar de World Tour hebben we op dat probleem geanticipeerd.”

Flanders Classics heeft afgelopen jaar al zijn wedstrijden voorgedragen voor de World Tour. Ook al kost de administratieve afwikkeling van een kandidatuur op zich al 10.000 euro. Dwars door Vlaanderen promoveert ook, de ­Brabantse Pijl en de Scheldeprijs voorlopig niet.

Ondanks de hoge kost zijn alle actoren in het wielrennen het er over eens dat Flanders Classics de juiste strategie kiest door zwaar in te zetten op de World Tour-deelname. “Als Gentenaar zal ik de Omloop altijd willen rijden”, zegt Edward Theuns. “Maar buitenlandse renners die geen natuurlijke affiniteit hebben met de koers willen nu komen omdat er 300 World Punten te verdienen zijn.” Patrick Lefevere besluit: “Met de internationalisering van het wielrennen had Flanders Classic met vuur gespeeld door niet voor de World Tour te kiezen."

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie