De Lovie baat Dorpspunt uit waar je voor alles terechtkunt

Beveren aan de IJzer heeft weer een ‘dorpswinkel’

Beveren aan de IJzer heeft weer een ‘dorpswinkel’

De bewoners van het centrum werken in het Dorpspunt samen met vrijwilligers. Foto: mma

Alveringem -

Dankzij De Lovie kunnen inwoners van Beveren aan de IJzer nu weer een brood in hun eigen dorp kopen of ter plaatse hun fiets laten herstellen.

Veel plattelandsdorpjes kampen met een tekort winkels. Beveren aan de IJzer, deelgemeente van Alveringem, vormt daarop geen uitzondering. Gelukkig komt De Lovie, een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke handicap, nu met een toch wel merkwaardige oplossing voor dit probleem. In een voormalig restaurant, vlak tegenover de kerk van Beveren, opende het centrum vrijdag een Dorpspunt.

Je kan er voor zowat alles terecht, van een brood, fruit, vlees of groenten kopen tot je fiets laten herstellen of surfen op het internet. Maar even goed om een kopje koffie te drinken en een praatje te slaan of om iemand te engageren om je stoep te vegen, de bloemen water te geven of de vuilnisbakken buiten te zetten.

“Niet dat we dat allemaal zelf doen”, zegt Jan Vermeulen van De Lovie. “We brengen de mensen gewoon in contact met elkaar en vormen een soort tussenschakel tussen winkels en diensten enerzijds en de inwoners van Beveren anderzijds. Wil je een brood, dan bestellen wij dat voor jou en zorgen ervoor dat het hier ligt wanneer je er om komt. Is je fiets kapot, dan zoeken wij een hersteller. Je moet niet wachten tot die klaar is want we hebben hier ook enkele vervangfietsen staan. Op die manier hoeven de inwoners van Beveren niet om de haverklap in hun auto te kruipen om ergens anders te gaan zoeken wat ze nodig hebben.”

“Voor de bewoners van ons centrum, die samen met vrijwilligers het Dorpspunt openhouden, is dit ook mooi: ze voelen zich nuttig en geapprecieerd”, zegt Vermeulen. “Ons aanbod van diensten en producten is gebaseerd op een enquête die we in de tweede helft van vorig jaar bij de bevolking van Beveren afgenomen hebben. We zijn gewoon van deur tot deur geweest.”

“Er is hier niets meer’

Inwoonster Jacqueline Vandooren is in de wolken met het initiatief. “Er is hier niets meer, geen bakker, geen slager, niets”, zegt ze. “Alleen al voor het sociaal contact is dit schitterend. Ik kan me nog verplaatsen met de auto, maar nu kom ik naar hier. Zeker weten.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio