Belgische agent lost ontvoering in Australië op met geniale ingeving

Belgische agent lost ontvoering in Australië op met geniale ingeving

Davine Arckens (24) kon gered worden dankzij een geniale ingeving van een Kortrijkse agent

Een politiezaak oplossen op 16.000 kilometer van hier. Door een geniale ingeving lukte dat een agent uit Kortrijk. Hij zorgde ervoor dat de West-Vlaamse Davine Arckens (24) gered werd uit handen van een Australiër die haar al dagen gegijzeld hield aan de Australische zuidkust.

Dierenverzorgster Davine uit Heule bij Kortrijk was op rondreis door Australië, toen ze op 9 februari in de handen viel van een man in het dorpje Meningie, op 150 kilometer van de grootstad Adelaide in het zuiden van Australië.

Het meisje had op een lokale website een advertentie ­geplaatst waarin ze een weekje werk aanbood in een fruitplukkerij, om wat vakantiegeld te verdienen. De man uit Meningie reageerde. Ze kon er aan de slag. Maar toen ze arriveerde op de hoeve werd het meisje overmeesterd, ­gevangengezet en verkracht. Toch slaagde ze erin vanop een computer van haar aanrander een privébericht via Facebook te versturen naar een vriendin in België. “Daarin vertelde ze dat ze ontvoerd was en dringend hulp nodig had. En dat het geen grap was”, zegt haar papa André Arckens, zelf politieman.

Ook naar een Australische vriend in Queensland had het meisje een bericht gestuurd. Aan hem had ze gezegd dat ze niet durfde te ontsnappen omdat haar ontvoerder haar anders zou neerschieten.

De vriendin in Kortrijk ging met het bericht meteen naar de lokale politie. “De politieman, een collega van mij, stuurde daarop heel slim een silent message terug”, vertelt de papa van Davine. Een ­silent message is eigenlijk een gewoon messengerbericht zonder dat de ontvanger ziet dat hij een bericht krijgt.

Drievoudige verkrachting

“Maar het liet mijn collega wel toe om het IP-adres van de computer van waarop de noodkreet was verstuurd, vast te stellen. En de gps-coördinaten te vinden. Die gegevens werden overgemaakt aan de Australische politie die zo de kerel op de bewuste plek konden ­klissen en Davine be­vrijden”, zegt André Arckens.

De dader zou geen onbekende zijn voor het gerecht. Hij is gearresteerd en in be­schul­diging gesteld van drievou­dige verkrachting en ontvoering. Hij verschijnt vandaag voor de rechter. Een vraag tot vrijlating mits betaling van een borgsom werd afgewezen.

“Ik heb haar nog niet aan de lijn gehad en weet niet wanneer ze naar huis mag”, zegt haar vader. “Ik vermoed dat ze momenteel in een ziekenhuis verblijft.”

De moeder en stiefvader zouden wel al contact gehad hebben met de jonge vrouw. Dat gesprek verliep heel ­emotioneel. Mogelijk gaan ze naar Australië om Davine bij te staan en naar huis te ­begeleiden.

De Belgische blijft voor­lopig onder de hoede van de politie in Murray Bridge. “Ze heeft het een en ander mee­gemaakt. We moeten nog uitzoeken wat er precies is gebeurd”, ­aldus inspecteur Greg Hutchins aan ABC News. Hij beklemtoonde nog dat ­Davine “veilig en ­gezond” is.

Lees ook: Daarom durfde de ontvoerde Belgische toeriste in Australië niet te vluchten

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees