Mechelse burgemeester Bart Somers verkozen tot de beste burgemeester ter wereld

 Mechelse burgemeester Bart Somers verkozen tot de beste burgemeester ter wereld
Mechelen -

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) is - mede dankzij de steun van de Mechelaars - verkozen tot de beste burgemeester ter wereld. Hij wint de World Mayor Prize 2016. Dat is één plaats beter dan Daniel Termont (SP.A), die in 2014 tot tweede beste burgemeester ter wereld werd uitgeroepen.

Somers won voor de burgemeesters van het Duitse stadje Lahr, de Griekse hoofdstad Athene en het Italiaanse Lampedusa.

De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt door de in Londen gebaseerde internationale denktank City Mayors Foundation. De onderscheiding is bedoeld voor een burgemeester die "uitzonderlijke bijdragen levert aan zijn gemeenschap en wiens visie op stedelijk samenleven relevant is voor steden over de hele wereld". Tijdens deze editie werd er speciale aandacht geschonken aan het thema vluchtelingen.

Somers verdient volgens de organisatie de prijs omdat hij sinds zijn aantreden in 2001 Mechelen "getransformeerd heeft van een veeleer verwaarloosde stad tot een van de meest aantrekkelijke plaatsen in België" en tegelijkertijd tot "een rolmodel voor integratie" heeft gemaakt.

De initiatiefnemers halen ook onder meer aan dat twintig procent van de Mechelaars van Noord-Afrikaanse origine zijn, maar er blijkbaar toch geen enkele jonge Mechelse moslim naar Syrië of Irak is getrokken om er te gaan strijden.

“De burgemeesters die worden geëerd moeten vaak conservatieve, sceptische en soms vijandige inwoners het hoofd bieden”, aldus de jury, die vindt dat Bart Somers slim omspringt met de angst van de autochtone bevolking voor vreemdelingen.

Mister Zero Tolerance

Het is opvallend dat zowel Athene als Lampedusa steden zijn die rechtstreeks te maken kregen met een toevloed van vluchtelingen. De Duitse stad Lahr (die op de tweede plaats eindigde) slaagde er dan weer in om 9000 Russisch-Duitse nieuwkomers te verwelkomen in een stadje met nauwelijks vier keer zoveel inwoners. Mechelen werd niet zo direct getroffen door de vluchtelingencrisis maar wint toch.

De jury stipt ook aan dat Somers een harde aanpak van de misdaad voorstaat en verwijst naar hem als “Mister Zero Tolerance”. “Veiligheid en bescherming zijn een basisnoodzaak om naar succes en geluk te kunnen streven”. Dat Mechelen heeft geïnvesteerd in de lokale politie en meer bewakingscamera’s heeft geplaatst dan eender welke stad in België, wordt door de jury als een troef gezien.

Dankzij Mechelaars

Somers heeft zijn overwinning overigens ook te danken aan zijn inwoners, want de City Mayors Foundation baseert zich onder meer op de argumentatie - niet het aantal stemmen - van burgers die een mailtje stuurden om te vertellen waarom precies hun burgemeester de prijs verdient.

Nog volgens de organisatie was Mechelen zowat de enige Belgische stad die expliciet vroeg om méér mensen te kunnen opvangen tijdens de vluchtelingencrisis. Somers bood toen het Rode Kruis een plek aan voor een tijdelijk opvanginitiatief en zette een programma op poten met taal- en integratielessen. Maar ook al lang voor de vluchtelingencrisis besefte hij het belang van integratie, klinkt het.

Somers zal een trofee ontvangen in de vorm van een uniek kunstwerk van de Franse artiest Manuel Ferrari. Belgische burgemeesters doen het overigens al langer goed bij de World Mayor Prize. Bij de vorige editie, in 2014, eindigde de Gentse burgervader Termont als tweede.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees