Stad Tienen en lokale verenigingen steunen petitie tegen uitwijzing van 7-jarige Dimana

Stad Tienen en lokale verenigingen steunen petitie tegen uitwijzing van 7-jarige Dimana

Diana voert samen met haar vriend Seppe een verbeten strijd om haar dochtertje (7) in ons land te houden . Foto: vrs

Tienen -

De stad Tienen, de scholengroep VIA en de Alexianen Zorggroep Tienen steunen de vraag van 7-jarige Dimana en haar Belgische moeder om in ons land te kunnen blijven. Een familierechter besliste begin januari, na een procedure opgestart door de Bulgaarse vader, dat het kind binnen de 30 dagen naar Bulgarije moet worden uitgewezen.

Dimana werd geboren in Bulgarije. Na de scheiding van de ouders en rechtszaken die 4 jaar lang aansleepten, verleende een Bulgaarse rechtbank de volledige ouderrechten en een uitreistoestemming aan de moeder. Sinds anderhalf jaar verblijft het kind bij haar moeder in Tienen. De Bulgaarse vader spande echter in ons land een rechtszaak in en haalde bij een Brusselse familierechter zijn slag thuis op basis van het verdrag van ‘s Gravenhage. Het meisje moet binnen de 30 dagen het land verlaten. Tegen het vonnis is geen beroep mogelijk.

De moeder startte enkele weken geleden een onlinepetitie. Daarin wijst ze erop dat haar dochter, die overigens de Belgische nationaliteit heeft, inmiddels goed geïntegreerd is in ons land. De biologische vader is volgens haar “gewelddadig en gevaarlijk.” Bulgarije is bovendien een arm land waar kinderen niet dezelfde mogelijkheden hebben als hier. De rechterlijke beslissing gaat volgens de moeder ook in tegen de bescherming die onze grondwet kinderen biedt. Volgens stiefvader Seppe Van Beuren is het de bedoeling zo’n 15.000 handtekeningen te verzamelen. Zo kan de familie in het Vlaams parlement kan gaan pleiten om het verdrag van ‘s Gravenhage aan te passen.

In een mededeling wijzen de Broeders van Liefde, de overkoepelende organisatie waartoe de Alexianen Zorggroep Tienen (de werkgever van de moeder) behoort, op hun grondhouding bij de zorg en opvoeding van kinderen “die fundamenteel respect inhoudt voor de kinderrechten, het belang en het welzijn van elk kind, zoals ingeschreven in onze grondwet”. “Dat betekent dat het belang van het kind de eerste overweging is bij elke beslissing die het kind aangaat, wat bij Dimana niet of onvoldoende gebeurd is.” De Broeder van Liefde pleiten ervoor dat “alle instanties in ons land het fundamenteel principe van eerbiediging van de kinderrechten voor elk kind in onze samenleving onvoorwaardelijk verdedigen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees