Deze website legt elk Facebookprofiel volledig bloot

Deze website legt elk Facebookprofiel volledig bloot

Ethisch hacker Inti De Ceukelaire heeft een nieuw tooltje klaar. Zijn Facebookscanner maakt het mogelijk om het profiel van iemand waar u niet eens vriend mee bent volledig te bekijken. En op die manier komt u griezelig veel te weten.

Wie op Facebookscanner.com iemands profiel invoert krijgt onmiddellijk de mogelijkheid om bijvoorbeeld alle foto’s te zien waarin iemand getagd is, zelfs als is die persoon niet bevriend met u. Voorts kan u ook zien welke foto’s, video’s of statussen iemand leuk heeft gevonden.

Zelfs geheime groepen waar u lid van bent, ontsnappen niet aan de aandacht van Facebookscanner. “Mensen denken dat ze met een geheime groep niets prijsgeven”, vertelt De Ceukelaire. “Maar zo gaat dat niet bij Facebook. Pas als je je groep gesloten maakt, dan pas kunnen enkel leden de berichten zien. En dus niet gans de wereld.”

Perfect legale tool

De ethische hacker maakt voor zijn website gebruik van Graph Search, een tool die Facebook in 2013 aanvankelijk voor iedereen lanceerde, maar al snel terug inperkte omwille van privacy problemen. Die functie werd volgens De Ceukelaire echter nooit helemaal verwijderd.

“Mijn tool genereert voor elke situatie de juiste link en stuurt de gebruikers vervolgens door naar het juiste verborgen stukje Facebook. En dat is perfect legaal”, aldus De Ceukelaire.

De website staat nog maar sinds dinsdagmiddag online, maar heeft de afgelopen uren gemiddeld 4.000 bezoekers per minuut getrokken. “En dat is fantastisch, want dat betekent dat mijn stunt geslaagd is”, zegt de hacker.

Sensibilisering

Maar de website is heus niet alleen bedoeld als stunt. “Ik wil mensen ook sensibiliseren. Er zijn al duizenden blogstukken geschreven over de slechte relatie tussen Facebook en privacy. Maar we leven nu in 2017. Hoog tijd dus om de mensen met hun neus op de feiten te drukken.”

Dat De Ceukelaire voor zijn stunt behoorlijk wat kritiek over zich heen zal krijgen, kan hem niet deren. “Hoe meer er op mij geklaagd wordt, hoe beter. Een teken dat mijn schokeffect werkt”, besluit hij.

Politieke reactie

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) reageert op de tool van de Ceukelaire door de Privacycommissie te vragen na te gaan of Facebook de privacywetgeving wel volgt en de gegevens van zijn gebruikers wel voldoende beschermt.

“Facebook springt opnieuw te los om met het beschermen van gegevens van Facebookgebruikers. Het is voor mij duidelijk dat de Facebookgebruiker de enige is die het recht heeft om te beslissen wat hij of zij deelt en wat achter slot en grendel blijft. Het is niet aan Facebook om dat in de plaats van gebruikers te beslissen. Informatie die Facebookgebruikers afschermen moet Facebook ook écht afschermen”, aldus de staatssecretaris.

Het is niet de eerste keer dat de Privacycommissie zich over Facebook buigt. Onlangs zat De Backer zelf nog samen met het bedrijf over de problematiek van de telefoonnummers. Dezelfde De Ceukelaire toonde eerder al aan dat het relatief eenvoudig is om via Facebook privételefoonnummers te achterhalen. Maar volgens staatssecretaris De Backer blijft Facebook zich “koppig” gedragen, vandaar dat hij zich opnieuw tot de Privacycommissie heeft gewend.

Externe links
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees