Deze bloemen en petitie moeten een leven te redden

Deze bloemen en petitie moeten een leven te redden

Zo'n 150 mensen namen deel aan het protest. Foto: ycs

Brussel -

Een ruiker bloemen en een petitie. Die moeten het leven redden van de aan de VUB verbonden professor Ahmadreza Djalali, die opgesloten is in Iran.

Wetenschapper Ahmadreza Djalali werd op 25 april vorig jaar opgepakt tijdens een werkbezoek in Iran op beschuldiging van spionage. Hij werd zwaar onder druk gezet om te bekennen, maar gaf niet toe. Daarop dreigden de Iraanse overheden hem te beschuldigen van vijandigheid tegenover god, een misdrijf waarop de doodstraf staat. Djalali gaf opnieuw niet toe en ging op 26 december in hongerstaking. Een officiële inbeschuldigingstelling is er volgens zijn advocaat nog niet, een datum voor zijn proces evenmin.

Zo'n 150 actievoerders overhandigden dinsdag een petitie met 30.000 handtekeningen en een boeket op de Iraanse ambassade in Brussel. Met de petitie vroegen ze om zijn vrijlating. “Dit is een zware schending van de universele rechten van de mens, waartegen wij ons scherp moeten verzetten”, stelt Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel. “Een wetenschapper die belangrijk humanitair werk verricht, wordt zonder openbaar proces veroordeeld en riskeert de doodstraf.” De actievoerders vroegen ook aandacht voor het lot van Hamid Babaei, een Iraniër die studeert aan de universiteit van Luik, die een gevangenisstraf van zes jaar kreeg voor vermeende spionage.

“Door op valentijn actie te voeren en een boeket te overhandigen op de ambassade, tonen we aan dat beide academici op de dag van de liefde zelf gescheiden zijn van hun geliefden”, zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International. Een internationale petitie op change.org die om de vrijlating van Djalali vraagt, werd al door meer dan tweehonderdduizend mensen getekend.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees