Noorse langlaufvedette aanvaardt dopingschorsing

Noorse langlaufvedette aanvaardt dopingschorsing

Foto: AFP

Langlaufster Therese Johaug gaat niet in beroep tegen haar dopingschorsing van dertien maanden. Volgens haar advocaat onderneemt de Noorse geen verdere juridische actie en wil ze zich “focussen op de training”.

Het Noorse Arbitragehof voor de Sport sprak de schorsing vorige week uit. De sanctie ging met terugwerkende kracht in vanaf oktober 2016, toen Johaug preventief werd geschorst. In principe kan ze de competitie hernemen in november en zal ze kunnen deelnemen aan de Winterspelen van februari 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Bij Johaug werden tijdens een onaangekondigde controle in september 2016 sporen van clostebol aangetroffen, een anabole steroïde die op de verboden lijst van het Wereldantidopingagentschap WADA staat. Johaug pleitte onschuldig en stelde dat het product in een zonnecrème voor haar lippen (trofodermin) zat die ze van de nationale teamarts kreeg. Die nam na de affaire ontslag.

Het Noorse antidopingagentschap vroeg een schorsing van veertien maanden en voerde aan dat Johaug “onvoorzichtig” was geweest.

De 28-jarige Johaug telt zeven wereldtitels op haar erelijst. Ze werd ook een keer olympisch kampioene, in 2010 in Vancouver met de 4x5 km aflossingsploeg. Drie jaar geleden voegde ze op de Winterspelen in Sochi zilver (30 km vrij) en brons (10 km klassiek) toe aan haar erelijst. In 2014 en 2016 pakte Johaug de eindzege in het wereldbekerklassement.

Noorse langlaufvedette aanvaardt dopingschorsing
Foto: AFP
Corrigeer