Politie controleert voortaan álle Belgen die buiten Europa reizen van onder tot boven

© BELGA

Alle Europese burgers, en dus ook Belgen, moeten voortaan een systematische, grondige veiligheidscontrole ondergaan wanneer ze buiten de EU reizen. Dat heeft het Europees Parlement beslist. De screenings moeten helpen om terugkerende Syriëstrijders te onderscheppen.

Concreet gaan veiligheidsdiensten voortaan je persoonsgegevens checken in databanken, zoals het Schengen Informatie Systeem en de databank over verloren en gestolen reisdocumenten. De verplichting geldt zowel bij het binnenkomen als verlaten van EU-grondgebied.

“Dit is een uitermate belangrijke toevoeging in het kader van de screening van terugkerende Syriëstrijders”, licht Helga Stevens (N-VA) toe. “Nu zal immers sneller duidelijk worden of reizigers die Europa willen binnenkomen door een politie- of inlichtingendienst gezocht worden, en of hun paspoort vals of gestolen is”.

De aanpassing treedt quasi onmiddellijk in werking. De autoriteiten aan land- en zeegrenzen kunnen wel overgaan tot steekproeven indien de maatregel de wachttijden te veel doet oplopen. Voor luchthavens is overgangstijd voorzien. De autoriteiten krijgen tot maximaal twee jaar tijd om hun infrastructuur aan te passen. Maar nadien moeten de controles systematisch zijn, tenzij een lidstaat kan aantonen dat een versoepeling geen risico zal vormen voor de veiligheid.

Garantie

“Een juiste inschatting van het dreigingsniveau door de lidstaten, moet het ongemak voor de reizigers tot een minimum beperken. Als er toch vijf minuten langer dan gewoonlijk moet aangeschoven worden, is dat in de eerste plaats in het belang van de reizigers en weegt de beperkte hinder niet op tegen de grote veiligheidsvoordelen”, meent Ivo Belet (CD&V), die erop wijst dat de maatregel van belang is om de open binnengrenzen binnen Schengen te garanderen. Volgens Belet worden de paspoorten van Belgische reizigers nu al gecontroleerd bij het verlaten en binnen komen van de EU. “Maar alleen in Belgische databanken. Voortaan worden gegevens gecheckt in álle Europese databanken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Ivo Belet

Video

Keuze van de redactie