Amerikaanse outsider pakt titel op WK biatlon, Rösch wordt 55ste

Amerikaanse outsider pakt titel op WK biatlon, Rösch wordt 55ste

Foto: EPA

De Amerikaan Lowell Bailey heeft zich donderdag in het Oostenrijkse Hochfilzen verrassend tot wereldkampioen biatlon op de 20 km gekroond. Michaël Rösch werd 55e, Thierry Langer 77e.

De 35-jarige Bailey liet geen schietfouten optekenen en finishte in 48:07.4. Hij werd op het podium vergezeld door de Tsjech Ondrej Moravec (+3.3) en de Franse topfavoriet Martin Fourcade (+21.2). Fourcade maakte twee schietfouten.

Door zijn derde plaats slaagde Fourcade er niet in het record van 11 individuele wereldtitels van de Noorse biatlonlegende Ole Einar Björndalen te evenaren. Fourcade pakte zondag zijn tiende individuele wereldtitel in de achtervolging (12,5 km). Eerder haalde hij op dit WK ook al zilver met de gemengde aflossing en brons in de sprint.

De titel van Bailey is een verrassing. De Amerikaan slaagde er nooit eerder in zelfs maar een podiumplaats te behalen in een Wereldbekermanche.

Michaël Rösch moest met vier schietfouten 5:52.5 toegeven op Bailey. Langer werd 77e op 8:09.7, met eveneens vier schietfouten.

Corrigeer