"De lekken zijn echt, maar het nieuws is fake"

Donald Trumps knotsgekke persconferentie: een verslag

77 minuten duurde ze, de tirade van Trump. Het was een persconferentie om niet snel te vergeten. Met nog maar eens een uithaal naar de ‘oneerlijke media’. Op een vraag naar zijn banden met Rusland antwoordde hij: “De lekken zijn echt, het nieuws is fake”. Ook Obama ontsnapte niet aan Trumps toorn: hij heeft een “puinhoop” achtergelaten.

Het was een ronduit absurdistische conferentie. Na afloop sprak de reactie van CNN-anker Wolf Blitzer “wow, that was wild”, dan ook boekdelen.

De persconferentie was oorspronkelijk bedoeld om de naam van zijn nieuwe minister van Werk bekend te maken, Alexander Acosta. Al snel ging de vastgoedmagnaat turned president over naar de verwezenlijkingen van zijn regering. “Geen enkele regering deed ooit zoveel op zo’n korte tijd, een maand tijd, en we zijn nog niet eens echt begonnen”, zei hij.

Russian Leaks

Eens Trumps loftrompet uitgetoeterd was kreeg hij een spervuur aan vragen naar de zogenaamde Russian leaks. Deze behelzen in feite drie schandalen: de mogelijke inmenging van Russische hackers - aangestuurd door het Kremlin - tijdens de presidentsverkiezingen, het feit dat - de nu ontslagen - Michael Flynn aan de Russische ambassadeur beloofd had dat Trump de door Obama opgelegde sancties wel zou terugschroeven en het beruchte ‘golden shower’-verhaal.

LEES OOK (+). Alles over het snelste ontslag ooit in het Witte Huis. En hoe de schaduw van Poetin over Washington blijft hangen

Donald Trumps knotsgekke persconferentie: een verslag
Foto: AFP

Over die leaks was Trump formeel: “De lekken zijn echt, het nieuws is fake.”

Hij ontkent enige banden te hebben met Rusland.”Ik bezit niets in Rusland, ik heb geen leningen in Rusland, ik heb geen deals in Rusland”. Verder stelde hij nog dat hij “in geen jaren een telefoontje” naar Rusland gepleegd heeft, tenzij naar Vladimir Poetin.

Vervolgens zette hij de aanval op de media verder in door te stellen dat de media “momenteel minder vertrouwen genieten dan het Congres.” Hoe dat komt? “De mensen geloven jullie niet meer,” stelde Trump. "Misschien heb ik daar iets mee te maken, ik weet het niet”.

“De pers is ‘out of control’”, klonk het nog. Dat zegt hij niet omdat ze artikels publiceren die hem niet bevallen, maar wel omdat ze “leugens” verspreiden. “Ik kan perfect omgaan met slecht nieuws”, zei hij. “Jullie schrijven over alle chaos die er zou zijn. Die is er niet!”.

Hij steekt zijn diepe wantrouwen niet onder stoelen of banken. Zo onderbrak hij meermaals een reporter van de BBC, wiens werkgever hij smalend “een pareltje” noemde, en stelde hij liever met “vriendelijke reporters” te willen praten.

Donald Trumps knotsgekke persconferentie: een verslag
“Noord-Korea? Oh, daar gaan we werk van maken mensen, maak je geen zorgen”. Foto: AP

Puinhoop

Over de politieke erfenis van zijn voorganger, president Obama, was hij ook bijzonder giftig in zijn typisch gesyncopeerde stijl: zonder echte zinnen te vormen smijt hij met woorden die als voornaamste bedoeling hebben emoties op te roepen.

“Ik heb een puinhoop geërfd. Het is een ramp, hier bij ons en in het buitenland. Jobs vloeien naar andere landen, kijk maar naar al die bedrijven die naar het buitenland trekken, ook naar Mexico, lage lonen... massieve instabiliteit overal. Het Midden-Oosten? Een ramp... en Noord-Korea? Oh, daar gaan we werk van maken mensen, maak je geen zorgen”, klonk het nog.

Nieuw immigratie-decreet

Ook beloofde de president een nieuw immigratie-decreet “tegen volgende week” om “ons hele land te beschermen”. Wat dat decreet gaat inhouden, is nog niet duidelijk. De oorspronkelijke moslimban, die de inwoners uit zeven moslimlanden tijdelijk de toegang tot de VS ontzegde, werd door een rechter opgeschort wegens ‘ongrondwettelijk’.

Tot slot nog deze dienstmededeling van Trump: First Lady Melania - die overigens bijzonder ongelukkig zou zijn met haar nieuwe rol en woonst- verhuist met zoontje Baron naar het Witte Huis zodra het schooljaar om is.

Donald Trumps knotsgekke persconferentie: een verslag
Foto: EPA
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S