DE WIJK (3): Muide Meulestede. “Het gaat hier te traag om hip te zijn, gelukkig”

DE WIJK (3): Muide Meulestede. “Het gaat hier te traag om hip te zijn, gelukkig”

Het havenerfgoed blijft Muide-Meulestede bepalen, maar de ontwikkeling verloopt stapsgewijs. Foto: frederiek vande velde

Gent -

Geen wijk in Gent met zo’n eigen karakter als Muide-Meulestede. Trots op het water en het erfgoed, het eilandgevoel en de sociale cohesie. Maar maak er voor de bewoners geen uniek goednieuwsverhaal van. “Het verkeer, het fijn stof, de druk van de haven: we moeten blijven vechten voor onze levenskwaliteit.”

Een volksbuurt met een unieke geschiedenis. Muide-Meulestede neemt een aparte plek in Gent in. (Schier)eiland en oude haven. Rijk aan erfgoed. Maar ook klein en dichtbevolkt. Geprangd tussen het water en de haven. Met een bevolking die zeer divers is: een mix van oude Gentenaars, jonge gezinnen, kunstenaars en creatievelingen, en een grote Turkse gemeenschap.

Een wijk ook met een sterke identiteit. “Het eilandgevoel bestaat”, zegt wijkregisseur Karolien Lecoutere. “Er is een soort fierheid. Er gebeurt veel. Vaak initiatieven met Gentse weerklank, zoals Iron Muide of Meulestee Koers. Nieuwkomers worden snel besmet. Veel mensen die hier wonen, willen er blijven.”

Sinds de havenactiviteit is stilgevallen, is de wijk op zoek naar een nieuwe identiteit. Dat gaat langzaam. Maar niet iedereen vindt dat slecht. Toen in de jaren 90 de eerste lofts werden ontwikkeld, heette het dat de Muide zich pijlsnel zou ontwikkelen tot een soort Gentse Docklands of Eilandje. De oorspronkelijke bewoners hielden hun hart vast.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio