De geestelijke vader van Nijntje is niet meer

De geestelijke vader van Nijntje is niet meer

Foto: VUM

De Nederlandse tekenaar Dick Bruna is gisteravond overleden. De man werd 89 jaar oud.

Bruna was al enkele jaren niet meer actief als tekenaar en verscheen ook niet meer in het openbaar. Zijn atelier verhuisde in 2015 al naar het Centraal Museum in Utrecht.

Bruna is het meest bekend van zijn geesteskind Nijntje. Het konijn verscheen ondertussen meer dan 60 jaar geleden en was goed voor meer dan 85 miljoen verkochte boeken over de hele wereld.

Hoewel Nijntje een miljoenenbusiness geworden is, ging het voor Bruna nooit om het geld. “Soms vragen mensen me hoeveel ik verdien. Geen idee. Het is natuurlijk vreemd om zoiets te zeggen, maar ik ben gewoon heel gelukkig met hoe het gaat”, vertelde hij in een interview met de Telegraph in 2008.

En hoewel hij een gevierd tekenaar werd, die geprezen werd omwille van zijn minimalistische insteek, heeft de man geen kunstopleiding genoten. In zijn tekeningen streefde hij telkens naar de meest simpele weergave van emoties. Over het tekenen van een huilende Nijntje vertelde hij zo: “Ik begin vaak met drie of vier tranen. Dan neem ik er een weg. De volgende dag een andere, en op het einde blijft er nog één traan over en dat is heel, heel triest.”

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees