Freddy (58) stuurde al 1.400 sollicitatiebrieven, maar heeft nog steeds geen werk. Wij proberen hem nu aan een job te helpen

Freddy (58) stuurde al 1.400 sollicitatiebrieven, maar heeft nog steeds geen werk. Wij proberen hem nu aan een job te helpen

Foto: RR

Halen -

1.400 mails heeft hij al gestuurd. Maar Freddy Laermans (58) uit Halen zit na een zoektocht van drie jaar nog altijd werkloos thuis. Keer op keer wordt hij afgewezen. “Te oud”, krijgt hij steeds te horen. Het is herkenbaar voor veel werklozen, en zeker voor vijftigplussers. Daarom stak Het Nieuwsblad Freddy een helpende hand toe in de zoektocht naar een nieuwe job.

Door een herstructurering binnen een bedrijf verloor Freddy Laermans drie jaar geleden zijn job. Na 40 jaar dienst als magazijnier werd hij aan de deur gezet. Maar de vijftiger bleef niet bij de pakken zitten en zocht meteen naar ander werk.

Alleen wil die zoektocht niet echt vlotten. Al 1.400 keer werd hij door een bedrijf afgewezen of kreeg hij zelfs gewoon geen antwoord. Vreemd, want het gaat vaak over een job waarvoor talloze vacatures openstaan.

Wat moet een vijftigplusser dan zoal doen om nog aan de bak te geraken? Freddy weet het alvast niet meer. Dus proberen wij te achterhalen hoe het hem en zijn lotgenoten voortaan wel zal lukken. Heeft u alvast werk voor Freddy? Laat het hem dan weten via deze contactgegevens.

Gouden tips, ze bestaan

We vroegen hem eerst om zichzelf in één minuut voor te stellen aan ons en potentiële werkgevers. Want als het niet lukt bij 1.400 bedrijven, lukt het hopelijk wel via een groter publiek.

Video: Bernard Van Buggenhout

Freddy stuurde ons ook zijn motivatiebrief. Die lieten we vervolgens grondig screenen door een outplacement-specialist. “Ik zie aan het begin van de brief onmiddellijk al een aantal klassieke fouten”, klinkt het bij Hilde Cooman van Skill BuilderS. “En dat is niet goed. Een werkgever stopt namelijk al vaak met lezen na de eerste alinea. Het is dus belangrijk dat je vanaf de eerste zin al interesse opwekt.”

Ze ploos zijn motivatiebrief zorgvuldig uit, en komt met deze vier gouden tips:

1. Begin je brief niet alleen met de reden waarom je de vacature interessant vindt, maar vertel je toekomstige werkgever vooral waarom je geïnteresseerd bent in het bedrijf.

Freddy (58) stuurde al 1.400 sollicitatiebrieven, maar heeft nog steeds geen werk. Wij proberen hem nu aan een job te helpen
Foto: RR

“Ga hun bedrijfscultuur na en neem hun krachtige woorden mee in de rest van je brief. Daarmee trek je de werkgevers onmiddellijk mee in je verhaal”, zegt Cooman.

2. Na een jarenlange actieve carrière spreekt het voor zich dat je een rijke werkervaring hebt opgebouwd. “Maar probeer ook aan te tonen dat je met trots terugkijkt op die mooie staat van dienst. Laat vooral niet blijken dat ze jou aan de deur hebben gezet, zoals dat bij Freddy het geval is. Want dat komt wanhopig over.”

Bijvoorbeeld: Ik heb 21 jaar ervaring opgebouwd als logistiek medewerker bij vier toonaangevende bedrijven.

“Met bovenstaande zin laat je eerst en vooral zien dat je bij slechts vier bedrijven hebt gewerkt. Je bent dus geen wanhopige jobhopper. En dat geeft een meer dan goede indruk”, zegt Hilde. “Voorts laat je zien dat je met trots terugblikt op die jarenlange carrière. Je hebt het namelijk over toonaangevende bedrijven. Op die manier laat je ook niet blijken dat je opzij bent geschoven door een herstructurering, maar laat je wél zien dat je met een positief gevoel terugkijkt op je vorige werknemer. Ook al is dat in de praktijk niet altijd zo.”

3. Wanneer het over jezelf gaat, wees dan kort en bondig. “Vermijd wollig taalgebruik en lange zinnen. Kom snel tot de kern van de zaak. Een brief is een intro, je hebt maar één kans. Een werkgever moet onmiddellijk zien waarom die voor jou moet kiezen”, weet Hilde.

Bijvoorbeeld: Ik ben een vlotte planner. Ik functioneer prima in een team. En ik ben bovenal een geboren optimist.

Freddy (58) stuurde al 1.400 sollicitatiebrieven, maar heeft nog steeds geen werk. Wij proberen hem nu aan een job te helpen
Foto: rr

4. Draai in de laatste paragraaf van je brief de rollen om. “Vaak eindigt een brief met een hopeloze smeekbede: Hopelijk kan ik bij jullie op gesprek. Maar probeer de bal in het kamp van de werknemer te leggen”, zegt Hilde. “Eindig dus je brief met een vraag en durf daarin gerust kordaat zijn.”

Bijvoorbeeld: Ziet u in mij de juiste match voor uw bedrijf? Dan zien we elkaar weldra.

Voorts geeft Cooman nog een interessante tip om het cv van oudere werknemers wat op te smukken. “Als je al wat ouder bent, valt je geboortedatum nogal op. Trek daarom op een leuke manier de aandacht van je potentiële werkgever door je leeftijd positief in de verf te zetten. Schrijf bijvoorbeeld na je geboortejaar tussen haakjes: “Jawel 58 lentes jong en bovendien nog 7 jaar bereid om enthousiast door te gaan””.

“Want dat blijft nu eenmaal de gouden raad: probeer steeds je enthousiasme te bewaren. Des te sneller een werkgever overstag zal gaan voor je charmes”, besluit Hilde.

OPROEP: Heeft u werk voor Freddy? Laat het hem dan weten via deze contactgegevens!

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees