Duitse journalist opgepakt na hacking mailbox schoonzoon Erdogan

Duitse journalist opgepakt na hacking mailbox schoonzoon Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn schoonzoon Berat Albayrak. Foto: REUTERS

De correspondent van de Duitse krant Die Welt in Turkije, Deniz Yücel, wordt sinds dinsdag door de Turkse politie vastgehouden, zo heeft de redactie van de krant vrijdag gemeld.

De Duits-Turkse journalist werd door de politie gezocht vanwege zijn artikels over de kraak van de mailbox van Berat Albayrak, minister van Energie en schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De e-mails, die door een collectief gehackt werden, onthullen de politieke druk die de Turkse regering op verscheidene media zette en de strategieën die ze hanteert om de opinie op de sociale media te manipuleren.

“Yücel is dinsdag uit eigen beweging naar het hoofdkwartier van de politie in Istanboel gegaan om te antwoorden op de vragen van de speurders”, schrijft de krant op haar website. “De autoriteiten beschuldigen hem van lidmaatschap van een terreurorganisatie, van het gebruik van terroristische gegevens en propaganda.”

Volgens Die Welt zijn zes andere Turkse journalisten opgepakt die de zaak in hun media behandelden, van wie er drie nog vastzitten.

“De Turkse regering hamert voortdurend op haar respect voor de rechtsstaat. We hebben er vertrouwen in dat eerlijke verificaties zijn onschuld zullen bewijzen”, zei de hoofdredacteur van de krant, Ulf Poschardt. Hij wees op de goede wil van de journalist en riep op tot zijn vrijlating.

Sinds de mislukte staatsgreep worden in Turkije meer dan honderd journalisten vastgehouden zonder proces, werden 170 media gesloten en 775 perskaarten ingetrokken, volgens tellingen van verenigingen die opkomen voor persvrijheid.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees