VIDEO. Schietende robots leren studenten nadenken over duurzaamheid

Een printer die een schietende robot wordt? Studenten maken iets hip van oude elektronica. Video: TVL

Hasselt / Bilzen - Een vijftiental technologiestudenten van de PXL-hogeschool was afgelopen week druk in de weer met soldeerbouten en schroevendraaiers. Op zich niet ongewoon, maar oude printers ombouwen tot schietende robots doen ook deze studenten niet elke dag. In de week van de duurzaamheid leren de studenten om innovatief om te gaan met elektronica. Hun koffiezet verstuurt intussen een tweet als de koffie klaar is, handig toch?

Overal losse stukken elektronica, moederborden en kleine vijsjes: de technologiestudenten van de PXL-hogeschool waren de afgelopen week meer dan in hun nopjes. Om te leren nadenken over duurzaam omspringen met materialen, bouwden ze in de deze 'week van de duurzaamheid' oude elektronische toestellen om tot nieuwe, hippe dingen. De studenten leveren zo eigenhandig het bewijs dat oude spullen niet zomaar de vuilnisbak in moeten, en dat er soms leuke dingen mee te doen zijn.

Schietende robot

"Wij gaan een robot maken die beweging zoekt", zegt student Stijn Acken uit Bilzen. "Als de robot beweging ziet, gaat hij proberen onderscheiden of die beweging vijandig is of niet. Als hij merkt dat het een vijand is, gaat de robot een laserstraal op die vijand afschieten."

Focus op duurzaamheid

Laserschietende robots en duurzaamheid, u had het waarschijnlijk niet meteen aan elkaar gelinkt. Maar toch is duurzaamheid de achterliggende boodschap van het project. "Deze week zetten we in op duurzaamheid, en in die week zijn er allerlei sessies waar de studenten uitleg krijgen rond het thema duurzaamheid", zegt Marleen Schepers, departementshoofd PXL Tech.

Ook de creativiteit en de technische vaardigheden van de studenten werden tijdens de afgelopen week op de proef gesteld en aangescherpt, maar een uitdaging schrikt hen niet af. "Het is een fijn initiatief, en het is fijn om met oude dingen nieuwe producten te maken", besluit een van de studenten.

Corrigeer

MEER NIEUWS