Lotte Kopecky wint WB-omnium in Cali en is leider in de World Cup

© afp

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Sterk pedaalwerk van de Belgische pistedelegatie in het Colombiaanse Cali. Op de openingsdag bezorgden Lotte Kopecky (goud) en Robbe Ghys (brons) België al twee medailles.

fdg

Lotte Kopecky begon sterk aan het hertekende omnium met een tweede plaats in de scratch. De Ierse Lydia Boylan glipte door de mazen van het net en versierde een winstronde.

Kopecky eindigde tweede. De favorieten Amy Cure (vijfde) en Sarah Hammer (zesde) kregen daar al een eerste tik. In de temporonden trok Kopecky het laken naar zich toe voor Cure. Na twee van de vier wedstrijdonderdelen voerde Kopecky het klassement aan. In de afvalling moest Kopecky in Cure haar meerdere erkennen, maar ze bleef wel stevig aan de leiding.

In de afsluitende puntenkoers toonde Kopecky zich sterk en slim. Ze won het omnium, een olympische discipline, met 128 punten voor de Britse Emily Kay (118) en de Italiaanse Rachele Barbieri (114). Cure en Hammer tuimelden naast het podium.

Na drie van de vier manches leidt Koprcky in de WB-stand met 1.325 punten voor Emily Kay (950) en Tatsiana Sharakova (890).

Wie op het WK in Hong Kong voor de medailles wil gaan, zal met Kopecky moeten rekening houden.

Robbe Ghys sleept brons uit de brand in puntenkoers

Opnieuw een knappe prestatie van de jonge Robbe Ghys op het WB-platform. De Ier Mark Downey haalde het voor de Deen Niklas Larsen. Ghys moest in de slotspurt met dubbele punten enkel de Spanjaard Teruel Rovira laten voorgaan en eindigde knap derde. Eerder deze winter won Ghys in Glasgow al de scratch, Classe 1-wedstrijd.

Ploegenenachtervolgers zevende

Een jong kwartet bestaande uit Jonas Rickaert, Lindsay De Vylder, Bryan Boussaer, die Gerben Thijssen verving, en Robbe Ghys eindigde achtste in de kwalificaties van de ploegenachtervolging.

In de strijd om de plaatsen moest België tegen Italië de baan op. België won in 4.04.580. en eindigde zevende. In de reeksen reden de Belgen 4.04.019. Een hoopvol resultaat voor het nieuw samengestelde kwartet.

Vandaag komen Lotte Kopecky, Gilke Croket, Annelies Dom en Kaat Van Der Meulen uit in de kwalificaties ploegenachtervolging. Ze werken hun reeks af tegen Ukraïne.

Nicky Degrendele begint aan het sprinttornooi. Lindsay De Vylder rijdt het omnium.

Nog ploegenachtervolging, sprint, scratch en ominium dit weekend

Ook zaterdag en zondag komen er nog een pak landgenoten in actie in Cali. Zaterdag is er de ploegenachtervolging voor vrouwen (met naast Kopecky ook Gilke Croket, Annelies Dom en Kaat Van der Meulen), de sprint met Nicky Degrendele, de scratch met Van der Meulen en het omnium voor mannen met Lindsay De Vylder. Zondag rijdt Degrendele de keirin en Kopecky de puntenkoers.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie