Vooraanstaand Republikein haalt uit naar Trump: “Dat is hoe dictators van start gaan”

Vooraanstaand Republikein haalt uit naar Trump: “Dat is hoe dictators van start gaan”

Foto: AFP

De nieuwe tirade van de Amerikaanse president Donald Trump tegen de pers lokt ook in de Republikeinse partij reacties uit. Het onderdrukken van de vrije pers is “hoe dictators van start gaan”, zo heeft senator John McCain zondag op televisiezender NBC gewaarschuwd.

“Ik haat de pers. Maar het is een feit dat we jullie nodig hebben. We hebben een vrije pers nodig”, zo zei McCain in het interview met NBC. Volgens de senator hebben de VS een vrije en kritische pers nodig “om de democratie zoals we die kennen te houden”. “Ik vrees dat we zonder (vrije pers, nvdr) heel veel van onze individuele vrijheden zouden verliezen in de loop van de tijd. Dat is hoe dictators van start gaan.”

Vooraanstaand Republikein haalt uit naar Trump: “Dat is hoe dictators van start gaan”
“Als je naar de geschiedenis kijkt”, stelde McCain, “is het muilkorven van de pers steeds het eerste wat dictators doen” Foto: AFP

“Als je naar de geschiedenis kijkt”, zo vervolgde McCain, “is het muilkorven van de pers steeds het eerste wat dictators doen”. “Ik zeg niet dat president Trump probeert een dictator te worden. Ik zeg enkel dat we lessen moeten leren uit de geschiedenis.”

McCain, voormalig presidentskandidaat en een vooraanstaande stem in Washington, staat te boek als een van de voornaamste criticasters van Trump binnen de Republikeinse partij. Het interview, dat zondag werd uitgezonden, werd opgenomen in Duitsland, net na de tweet van Trump op vrijdagavond waarin hij de media “de vijand van het Amerikaanse volk” noemde.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S