Daarom kregen tientallen Brusselse standbeelden een mondmasker

De ruim tweehonderd actievoerders kwamen samen op het Koningsplein, vlak voor het bronzen standbeeld van Godfried Van Bouillon. Foto: IF

Brussel -

Tientallen standbeelden kregen zaterdagmiddag in Brussel een mondmasker op “tegen het fijn stof en de vervuiling”, een actie van ruim tweehonderd betogers tegen het fijn stof. De actie werd ruim gedragen door milieugroeperingen.

Zo'n tweehonderd mensen die zich verenigen in het collectief Bruxsel'AIR, voerden zaterdagvoormiddag actie tegen de luchtvervuiling en vooral het fijn stof in Brussel. De actievoerders versierden heel wat standbeelden in de stad met een mondmasker. De actie werd breed gedragen door verschillende milieugroeperingen, waaronder Greenpeace België. “De voorbije week werd in Brussel de informatiedrempel voor het fijn stof, vijftig microgram per kubieke meter, meermaals overschreden”, zegt Thomas Leroy, woordvoerder van Greenpeace België. “Wanneer de hoeveelheid fijn stof hoger ligt dan die drempel, heeft de regering de plicht om de bevolking te informeren. Fijn stof is zeer schadelijk voor de inwoners. Dit kan zo niet blijven duren. Vandaar deze actie, die eerder ook in andere steden liep.”

Om 13 uur kwamen de actievoerders samen op het Koningsplein, vlak voor het bronzen standbeeld van Godfried Van Bouillon. Hij was de laatste van vele historische figuren die door de actievoerders beschermd werden met een mondmasker. Met de actie roept Bruxsel'AIR op om structurele maatregelen te nemen tegen fijn stof, dieseluitstoot, enzomeer. De actiegroep vraagt een stedelijke tolheffing in Brussel, de afschaffing van subsidies voor bedrijfswagens, een verbod op dieselwagens en een verbetering van het openbaar vervoer en de infrastructuur voor voetgangers en fietsers.

Lees meer in Het Nieuwsblad editie Brussel-Noordrand van maandag 20 februari

Corrigeer

NIEUWS