Niet Siegfried Bracke, maar Elke Sleurs trekt lijst Gentse N-VA

Niet Siegfried Bracke, maar Elke Sleurs trekt lijst Gentse N-VA

Foto: PN/archief

Gent - Niet Siegfried Bracke, maar Elke Sleurs wordt de lijsttrekker voor N-VA in Gent. Dat heeft de partij afgelopen weekend beslist en werd maandag bekendgemaakt op een persconferentie. Sleurs stopt als staatssecretaris om zich volop in de Gentse burgemeestersstrijd te werpen.

De N-VA gaf om 11 uur een persconferentie in Brussel. Siegfried Bracke was lang in de running om de lijsttrekker te worden voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent in 2018. Bracke kwam vorige week zwaar in opspraak. Hij doet nu afstand van zijn ambities om de lijst van N-VA te trekken in Gent.

Sleurs zal de lijst van N-VA trekken. Ze wordt daarmee voorlopig de enige vrouwelijke lijsttrekker in Gent. Bracke trekt zich ook terug als fractievoorzitter van de Gentse N-VA in de gemeenteraad. "Gent heeft nood aan verandering", zei Siegfried Bracke op de persconferentie. "Misschien is dat wel het understatement van het jaar. N-VA kan die verandering brengen. Elke Sleurs is het beste geplaatst om de N-VA naar de verkiezingen te leiden in 2018 en de lijst te trekken. Ik zal haar bijstaan in een ondersteunende rol."

Sleurs wordt fractievoorzitter in de gemeenteraad en lijsttrekker. "We willen een nieuwe bestuursstijl met algehele transparantie. Gent heeft een nieuwe wind nodig. te lang aan de macht zijn is ongezond. N-VA is de zekerste aanpak naar een nieuwe stijl. We willen iets doen voor zij die in armoede leven, en pas in de tweede plaats voor zij die het bestrijden. We zien in Gent dat het aantal armoedebestrijders toeneemt, en helaas ook het aantal mensen in armoede."

"We willen dat er een einde komt aan het nogal enthousiast importeren van nieuwe armoede. We willen mensen dwingen, met een zachte hand, uit hun slachtofferrol. We willen dat ze meebouwen aan onze Gentse samenleving. Nieuwkomers zijn natuurlijk welkom, maar ze moeten bijdragen aan onze samenleving."

Over het mobiliteitsplan zei Sleurs dat "er problemen zijn". "Die moeten we oplossen. Wij willen niet terug naar het verleden. Maar we moeten ze stuk per stuk oplossen. Gent dreigt zich nu economisch op te hangen. Wij willen dat Gent minder doet voor de Stad, maar meer voor de mensen. En niet alleen voor de doelgroepen. Ook niet alleen voor centrumbewoners, ook voor de deelgemeenten."

Sleurs stopt als staatssecretaris om zich volop op het lijsttrekkersschap te gooien. "Dat vergt veel lef", zei Bart De Wever op de persconferentie. "Het was een moeilijke keuze, uiteraard", zei Sleurs. "Maar de liefde voor Gent, de stad waar ik ben geboren en opgegroeid, is sterker. Daar ligt mijn hart. Vanaf morgen ben ik niet langer staatssecretaris, maar kandidaat-burgemeester."

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees