Gentse files worden niet langer... en dat is al heel wat

Gentse files worden niet langer... en dat is al heel wat

Foto: archief/fvv

Gent - De files in Gent worden niet langer, maar ook niet korter. Dat is al heel wat, in een land waar de files overal groeien. In Gent verliest een automobilist vandaag even veel tijd als in 2011, en niet meer dan in Brugge of Kortrijk. Dat blijkt uit twee nieuwe rapporten.

Deze week zijn twee belangrijke filerapporten bekendgemaakt. Twee keer bevatte ze goed nieuws voor Gent. Het jaarlijkse filerapport van TomTom zet Gent slechts op de zevende plaats in de Belgische file-top 10. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Inrix zag de files in Gent zelfs korter worden in 2016.

Eerst TomTom. De gps-fabrikant verzamelt via de toestellen van haar gebruikers anonieme gegevens van reissnelheden en effectief gereden kilometers over de hele wereld. De zwaarste files staan in megasteden zoals Mexico City en Bangkok. Die krijgen een filecijfer van 50 procent.

Donderdagavond

Brussel krijgt een gemiddeld filecijfer van 38 procent. Dat betekent dat een ritje dat 20 minuten zou moeten duren, in Brussel gemiddeld 27,5 minuten duurde in 2016, of 38 procent langer. In de spits is dat wat meer, op rustige dagen wat minder.

In Antwerpen duurde datzelfde ritje gemiddeld 30 procent langer, in Gent gemiddeld ‘slechts’ 18 procent. Geen 20 maar 23,5 minuten dus. De Gentse avondspits en avondspits zijn wel slecht: dan loopt hetzelfde ritje uit tot 27,5 minuten (+38 procent).

Donderdagavond tussen 17 en 18 uur is hét drukste moment op de weg in Gent, volgens TomTom. “Maar buiten de spits is het in Gent opvallend rustiger”, concludeert het rapport.

Woordvoerder Lars Guns: “Gent stijgt maar één procent tegenover 2015. Het is een van de beter scorende steden in België.”

Kortrijk

Nog een opsteker: de files in Gent zijn volgens TomTom ongeveer even lang als die in Kortrijk (filecijfer van 21 procent), Leuven (22 procent) en Brugge (17 procent), drie veel kleinere steden.

Ook het tweede filerapport, van Inrix, zet de Gentse files ongeveer op hetzelfde niveau als Kortrijk. Volgens Inrix krimpten de files in Gent zelfs lichtjes in 2016, als enige grote centrumstad.

Nog volgens TomTom, ten slotte, blijken de files in Gent al jaren even lang te zijn. In 2011 kreeg Gent óók een filecijfer van 18 procent, hetzelfde als vandaag. Sindsdien is het cijfer slechts licht gestegen, en ook weer gedaald.

Met dank aan ...

“Fietsers”, reageert mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). “Dit is het resultaat van elk jaar 6 à 7 procent meer fietsers. De zwaarste filepunten zijn vaak plaatsen waar gewerkt is in 2016.”

Nog 41 dagen tot 3 april. Zal de invoering van het circulatieplan de files verkorten of net verlengen? “Als mensen overstappen op andere vervoermiddelen, zullen er minder files zijn”, zegt Watteeuw.

“Maar het is al behoorlijk straf dat Gent nu op hetzelfde niveau blijft, in een periode waarin de files in België se­rieus toenemen. Brussel en Antwerpen hadden het al zwaar, en hun files groeien nog. Ondertussen zitten wij op het niveau van Kortrijk en Brugge. Dat betekent wel iets.”

De Belgische file top tien voor 2016 van het Amerikaanse onderzoeksbureau Inrix

De Belgische file top tien voor 2016 van gps-fabrikant TomTom

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio